Crna kronika

OCJENA: Hammarberg: Na području bivše Jugoslavije previše je ratnih zločinaca na slobodi

'Utvrđivanje pune istine o zbivanjima tijekom ratova iz 90-ih također zaslužuje veću pozornost', smatra povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Thomas Hammarberg izjavio je kako je na području bivše Jugoslavije još uvijek isuviše velik broj žrtava rata koje nisu dočekale pravdu, dok je istodobno previše počinitelja ratnih zločina na slobodi.

"Ratne rane su još tu i držim kako je nužno dovršiti postupke kažnjavanja svih odgovornih (za ratne zločine)", izjavio je Hammarberg u Sarajevu predstavljajući izvješće o poslijeratnoj pravdi i trajnom miru na području bivše Jugoslavije.

Sam Hammarberg je kazao kako u predstavljenom dokumentu nema bitnih novih elemenata u odnosu na ranije analize, no problemi koji se godinama ne rješavaju i dalje traže odlučnije reagiranje.

Tematsko izvješće koje je sačinio Hammarberg analizira izglede uspostave trajnog mira na području bivše Jugoslavije nakon ratova iz 90-ih godina prošlog stoljeća, a ključna među 25 preporuka koje povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe sugerira je "ukidanje nekažnjivosti" odnosno nastavak procesa kojega je započeo Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). "Puno više treba uraditi na planu eliminiranja nekažnjivosti", kazao je Hammarberg.

Uz to, istaknuo je Hammarberg, treba posvetiti veću pozornost tumačenju presuda i osnova za osuđujuće presude. "Neki od osuđenih u Den Haagu tretiraju se kao heroji, a ne kao zločinci, što posebice zabrinjava", kazao je dodavši kako je važno razumjeti zašto se donose presude po osnovi zapovjedne odgovornosti kao i da se presude ne odnose na nacionalne skupine nego na pojedince.

Nacionalni sudovi, posebice oni na državnoj razini, moraju igrati odlučniju ulogu u tom procesu, ocijenio je Hammarberg.

Upozorio je također i kako instrument amnestije ne bi smio štititi počinitelje ratnih zločina.

U odnosu prema žrtvama ratnih zločina vlasti država regije morale bi pokazati veću skrb, a to se posebice odnosi na one koji su bili žrtve seksualnog zlostavljanja, ali i i na brojne izbjegle i prognane koji još uvijek čekaju povratak svojim prijeratnim domovima.

Utvrđivanje pune istine o zbivanjima tijekom ratova iz 90-ih također zaslužuje veću pozornost jer je to preduvjet pomirenja, ocijenio je Hammarberg uz sugestiju da je dobar put ka tome uvažavanje nedvojbenih činjenica koje je već utvrdio ICTY, ali i neke od ideja nevladinih organizacija, poput uspostave regionalne komisije za istinu i pomirenje.

Hammarbergova je preporuka da utvrđene istine i nedvojbene činjenice postanu i dio obrazovnog ciklusa kako bi mlade generacije imale jasnu sliku o onome što se zbivalo tijekom ratova.

Jačanje vladavine zakona naredni je važan korak ka pravdi i pomirenju baš kao i puna učinkovitost institucije ombudsmana.

"Nadamo se kako će ove preporuke ohrabriti političke vođe u regiji ali ne samo njih da poduzmu odlučnije korake sukladno izloženim preporukama", kazao je Hammarberg istaknuvši kako je regionalni pristup cjelini problema veoma važan.

Povjerenik VE za ljudska prava će nakon Sarajeva putovati u Beograd kako bi svoje izvješće i preporuke predstavio srbijanskim vlastima, a nakon toga će boraviti u Zagrebu, gdje je najavljen njegov susret s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, BiH, jugoslavija, HAAG, ICTY, thomas hammarberg, ratni zločini