A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/krasna-horka-pozar-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Velebni dvorac Krasna Horka izgorio jer su dva dječaka zapalila cigaretu | Politika+
Kultura

POŽAR: Velebni dvorac Krasna Horka izgorio jer su dva dječaka zapalila cigaretu

Dječaci od 11 i 12 godina u podnožju dvorca nehotice zapalili suhu travu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Dvojica slovačkih dječaka osumnjičena su da su eksperimentirajući s cigaretama uzrokovala požar koji je teško oštetio veliki gotički slovački dvorac iz 14. stoljeća, dosad jedan od najljepših i najočuvanijih u zemlji, objavila je policija u nedjelju.

Unutrašnjost dvorca u najvećoj je mjeri spašena, kao i 90 posto umjetnina.

Glasnogovornica policije u Košicama izjavila je da je policija ispitala dvojicu dječaka, starih 11 i 12 godina, koji su pokušavajući šibicama zapaliti cigarete zapalili i suhu travu u podnožju dvorca Krasne Horke. Plamen se potom s trave proširio na cijeli brijeg, a zatim i na zamak, kazala je glasnogovornica Jana Mesarova.

Krasna Horka slovački je nacionalno-kulturni spomenik. Požar u dvorcu gasila su 84 vatrogasca. Potpuno je uništeno njegovo krovište i jedna kula. Unutrašnjost dvorca u najvećoj je mjeri spašena, kao i 90 posto umjetnina, objavio je Slovački nacionalni muzej.Krasna Hora nalazi se na istoku Slovačke, u blizini Rožnave u košičkoj regiji, a u povijesti je bila u vlasništvu obitelji Mariassy, Bebekov i Andrassy. Materijalna šteta još nije procijenjena.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slovačka, požar, krasna horka