A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/coca-cola-pepsi-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Coca-Cola tvrdi da neće mijenjati recept - ali smanjuje udio navodno kancerogenog sastojka! | Politika+
Zdravlje

ODGOVOR: Coca-Cola tvrdi da neće mijenjati recept - ali smanjuje udio navodno kancerogenog sastojka!

'Proizvođače s kojima surađujemo zamolili smo da prilagode svoje proizvodne procese kako bi količina spoja 4-MEI u karamelu bila još manja, no to neće imati nikakva utjecaja na recept koji se upotrebljava u proizvodnji Coca-Cole.'

Piše: PolitikaPlus

Vijest da bi u Kaliforniji Pepsi i CocaCola mogla nestati s polica ako ne uklone bojilo na bazi karamela koje navodno ima kancerogene sastojke, ili bi pak na etiketi moralo biti upozorenje o opasnom sastojku, što bi moglo imati jednak efekt, odjeknula je širom svijeta. Službeno stajalište tvrtke The Coca-Cola Company poslali su nam iz zagrebačke podružnice.

"Proizvođače s kojima surađujemo zamolili smo da prilagode svoje proizvodne procese kako bi količina spoja 4-MEI u karamelu bila još manja, no to neće imati nikakva utjecaja na recept koji se upotrebljava u proizvodnji Coca-Cole ni na okus i kvalitetu proizvoda koje potrošači od nas očekuju."

– Bojilo na bazi karamela koje upotrebljavamo u proizvodnji svih svojih proizvoda nije opasno za ljudsko zdravlje i nikada to neće biti. The Coca-Cola Company neće mijenjati svjetski poznat recept Coca-Cole, navode korporativno stajalište iz zagrebačkog ureda, no odmah zatim priznaju da su već poduzeli konkretne korake - kojima se udio spornog sastojka u originalnom receptu ipak donekle mijenja. Je li to promjena recepta ili ne, prosudite sami.


"Proizvođače s kojima surađujemo zamolili smo da prilagode svoje proizvodne procese kako bi količina spoja 4-MEI u karamelu bila još manja, no to neće imati nikakva utjecaja na recept koji se upotrebljava u proizvodnji Coca-Cole ni na okus i kvalitetu proizvoda koje potrošači od nas očekuju. Naglašavamo pritom kako smo i dosad unapređivali svoje proizvodne procese, ali nikad nismo mijenjali tajnu formulu te da je ni sada nećemo mijenjati, navode u Coca Coli, uz napomenu da su takvu odluku donijeli jer smatraju da na proizvodima koji su potpuno sigurni za ljudsko zdravlje ne bi trebala biti istaknuta nikakva upozorenja.

"Ne slažemo se s odlukom koju je donijela savezna američka država Kalifornija i koja je znanstveno potpuno neutemeljena, a temeljem koje na proizvode koje su sve ostale regulatorne agencije diljem svijeta ocijenile sigurnima za ljudsko zdravlje treba stavljati upozorenja. Za takva upozorenja na proizvodima nema opravdanja i bez razloga će uplašiti potrošače.

Postizanje najveće kvalitete i sigurnosti proizvoda koji pripadaju našim svjetski priznatim robnim markama uvijek će biti naš najvažniji zadatak. I dalje ćemo se oslanjati na čvrste znanstvene dokaze kako bismo osigurali da naši proizvodi nisu opasni za ljudsko zdravlje," zaključuje se u priopćenju iz CocCole.

Spornu kemikaliju 4-metilimidazol povezuju s rakom u miševa i štakora, kaže se u jednoj studiji, ali nema dokaza da je opasna za čovjeka, objavila je American Beverage Association, udruga koja zastupa industriju bezalkoholnih pića.

U Američkoj upravi za hranu i lijekove tvrde da bi osoba morala popiti tisuću limenki Coca-Cole i Pepsija da bi primila onu količinu kemikalije koju su dobili miševi u laboratorijskom testiranju.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

coca cola, pepsi