A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/liječnici.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kubanski biotehnolozi uspješno testirali cjepivo protiv AIDS-a! | Politika+
Zdravlje

REVOLUCIONARNO: Kubanski biotehnolozi uspješno testirali cjepivo protiv AIDS-a!

'Sad pripremamo veoma maleno strogo kontrolirano kliničko ispitivanje" na HIV-pozitivnim pacijentima koji nisu u uznapredovalu stadiju bolesti', kažu doktori.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vodeći kubanski biotehnolozi uspješno su testirali cjepivo protiv AIDS-a na miševima i spremni su uskoro početi testiranje i na ljudima, objavio je vodeći istraživač na biokonferenciji u Havani.

"Novo pokusno cjepivo za AIDS već je uspješno testirano (na miševima) i sad pripremamo veoma maleno strogo kontrolirano kliničko ispitivanje na HIV-pozitivnim pacijentima koji nisu u uznapredovalu stadiju bolesti", rekao je istraživač Enrique Iglesias.

Iglesias je na čelu ekipe stručnjaka koji razvijaju novo cjepivo u Centru za biotehnološki i genetski inženjering (CIGB) izjavio je to na međunarodnoj konferenciji o biotehnologiji koja je u ponedjeljak počela u Havani.

Rekao je da je cjepivo TERAVAC-HIV-1 napravljeno od rekombiniranih bjelančevina kojima se želi "izazvati stanična reakcija na virus (HIV-a)". Iako uzbuđen zbog ostvarenoga napretka, kubanski je znanstvenik ipak naglasio kako treba umanjiti prevelika nadanja u skoru proizvodnju dugoočekivana uspješna cjepiva za AIDS.

"Zasad je bilo više od stotinu kliničkih testiranja (na ljudima)" na Kubi i u drugim zemljama, "i sva su se pokazala neuspješnima".

Kuba, jedina jednostranačka država pod komunističkom vlašću u objema Amerikama, troši na godinu više od dvjesto milijuna dolara na prevenciju AIDS-a i na programe skrbi, a besplatno je i liječenje antiretrovirusnim lijekovima od kojih su neki i proizvedeni na Kubi.

CIGB okuplja više od dvadeset istraživačkih jedinica u zapadnome dijelu Havane. Taj je centar izvor važnih kubanskih izvoznih proizvoda, biotehnoloških proizvoda poput cjepiva i lijekova.

Kuba u godini izveze tih proizvoda u vrijednosti od četiri stotine milijuna dolara i oni su, nakon nikla, druga izvozna grana te karipske zemlje.

Otprilike šest stotina znanstvenika iz 38 zemalja sudjeluje na konferenciji u Havani, a među njima je i američki kemičar Nobelovac Peter Agre koji je i liječnik i molekularni biolog.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HIV, AIDS, biotehnolozi, kuba