Hrvatska

RUSKI IZBORI: Izbori za predsjednika: Otvorena birališta na ruskom dalekom istoku

Oko 109 milijuna birača pozvano je na birališta, a prvi rezultati znat će se oko 21.00 sat (18.00 sati).

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Rusi su u nedjelju počeli glasovati na ruskom dalekom istoku gdje su se otvorila birališta na predsjedničkim izborima nakon kojih se sadašnji premijer Vladimir Putin kani vratiti u Kremlj usprkos neviđenim prosvjedima protiv njegove vlasti.

Putin, glavni favorit ovih izbora, dobiva oko 60 posto glasova, po zadnjim anketama objavljenim koncem veljače.

"Birališta su se otvorila na vrijeme, sve teče po planu", rekla je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse Oksana Balinjina, potpredsjednica izbornog povjerenstva za okrug Čukotku, na krajnjem istoku Sibira.


Budući da se Rusija proteže kroz devet vremenskih zona, stanovnici Čukotke su prvi počeli glasovati na ovim izborima koji će se završiti u nedjelju u 17.00 sati (18.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) u Kalinjingradu, na zapadu zemlje.

Oko 109 milijuna birača pozvano je na birališta, a prvi rezultati znat će se oko 21.00 sat (18.00 sati).

Putin, glavni favorit ovih izbora, dobiva oko 60 posto glasova, po zadnjim anketama objavljenim koncem veljače. No oporba je učinila sve kako bi mobilizirala birače i nametnula drugi krug Putinu koji je od 2000. do 2008. obnašao dva uzastopna predsjednička mandata, ali mu popularnost pada.

Putinovi protivnici su: komunist Genadij Zjuganov (drugo mjesto po anketama), populist Vladimir Žirinovski, milijarder i novi lik na političkoj pozornici Mihail Prohorov te političar centra Sergej Mironov. Oporbena koalicija koja još od parlamentarnih izbora u prosincu organizira u Moskvi prosvjede kakvi još nisu viđeni u zadnjih 12 godina, ove je izbore već ocijenila nedemokratskim.

Zbog tih prosvjeda, oko 180.000 nadzornih web-kamera postavljeno je na 90.000 biračkih mjesta (od ukupno 95.000) u Rusiji, na Putinovu inicijativu, kako bi se spriječile izborne prijevare.

No izborno promatračko izaslanstvo Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Rusiji misli da postavljanje tih kamera nije jamstvo poštenih izbora, budući da web-kamere ne mogu snimati prebrojavanje listića i ispis rezultata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADIMIR PUTIN, IZBORI, RUSIJA