A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazalište.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Premijera predstave 'Siromah i vrag' u kazalištu Žar ptica | Politika+
Kultura

BAJKA: Premijera predstave 'Siromah i vrag' u kazalištu Žar ptica

Scenograf predstave je Dragutin Broz, kostimografkinja Marita Ćopo, a glazbu je skladao Mario Mirković.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstava "Siromah i vrag", temeljena na bajkovitoj priči autorice Zinke Kiseljak nastale prema motivima narodne bajke, premijerno će biti izvedena večeras u kazalištu Žar ptica.

Redateljica prve ovogodišnje premijere tog kazališta je Saša Broz, a uloge su povjerene Anti Krstuloviću, Ivi Visković, Marku Makovičiću, Dragi Utješanoviću, Berislavu Tomičiću, Damiru Poljičku, Gorani Marin, Vesni Ravenšćak i Nataliji Đorđević.

Scenograf predstave je Dragutin Broz, kostimografkinja Marita Ćopo, a glazbu je skladao Mario Mirković. Koreografkinja je Snježana Abramović Milković a oblikovatelj rasvjete Saša Mondecar.

Predstava je nastala po motivima narodne bajke "Kako je jedan čovjek nosio vragu u pakao komad mesa" i dio je programa lektire za treće razrede osnovne škole. Predstava ima sve glavne bajkovite sastojke: čudesno i nadnaravno prožima stvarni svijet junaka, čarobni stolnjaci prepuni su najukusnije hrane, kokoši plešu i daju zlatnike, zaštitnik poštenih pojavljuje se kada ga najmanje očekuju, a dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Siromah je, kaže se u kratkom sadržaju, tri puta morao otići do vraga jer je izgubio sve darove koje mu je vrag dao. Prvi put morao je otići vragu da mu da meso, drugi put da uzme crnu kokoš koja leže zlatnike, a treći put, kažu u najavi predstave, siromah je bio uspješniji i sretniji. Glavni lik priče je Dobroslav koji je toliko dobar da ni mrava ne bi zgazio. U svojoj dobroti pomalo naivno vjeruje kako su i drugi ljudi dobri i pošteni, ali oni to na žalost nisu. Dobroslav je pravi junak priče jer mnogo je više snage potrebno kako bismo izdržali na putu velikodušnosti i dobrote, dok je uvijek lakše skrenuti stamputicom laži, prevare i sebičnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dragutin broz, žar ptica, kazalište