A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/mirandomrsic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mirando Mrsić: Za sindikate nismo imali vremena, ali sve se mijenja na bolje | Politika+
Hrvatska

ODNOS: Mirando Mrsić: Za sindikate nismo imali vremena, ali sve se mijenja na bolje

'S vremenom će sve stvari doći na svoje mjesto u našem odnosu.'

Piše: Vanja Deželić

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić odbacuje tvrdnje o sukobu socijalnih partnera i predstavnika Vlade, ali svjestan je kako se sindikate zaobišlo prilikom donošenja nekih odluka zbog situacije koja je ostavljena Vladi u nasljedstvo, kao i zbog brzine kojom je trebalo učiniti bitne korake - poput proračuna.

Sindikalni čelnici bili su ogorčeni zbog takve situacije, kao i zbog raznih 'probnih balona', zbog kojih nisu više niti sami znali trebaju li uzimati kao gotovu stvar riječi premijera Zorana Milanovića, koji je rekao da promjena u Zakonu o radu neće biti te da neće biti otpuštanja u javnom sektoru. Ostavljen je dojam kako je zbog tog 'pokvarenog telefona' narušen odnos sindikata i Vlade.

Nitko u Vladi se ne želi izvlačiti na prethodnu vlast, ali činjenica jest da smo naslijedili situaciju kakvu smo naslijedili i trebalo je brzo riješiti goruća pitanja kao što je referendum o pristupanju Europskoj uniji i donošenje proračuna

- Nije narušen odnos bez obzira na sve što se događalo. Sindikati se moraju prilagoditi novoj situaciji i novoj Vladi, baš kao što se i mi moramo prilagoditi sindikatima. Polako sve ide u tu zajedničku kolotečinu i s vremenom će sve stvari doći na svoje mjesto u našem odnosu. Nije bilo intencije isključivati sindikate iz odluka - rekao nam je ministar Mrsić.

Mnogo prijepora izazivaju moguće izmjene Zakona o radu i oko toga su se upravo vodile najžešće polemike putem medija. Radimir Čačić je rekao kako se mora u ZOR-u mijenjati više od jedne odredbe, koja se tiče kolektivnih ugovora.

 

Što se događa po tom pitanju, odnosno hoće li promjena biti, i kakve će biti?

- Održali smo prvi konzultativni sastanak sa socijalnim partnerima, proces razgovora i analiziranja se pokrenuo i ubrzo će biti održan novi sastanak. Trenutno samo o tome razgovaramo, Zakon o radu nismo još otvorili kao temu pa ne mogu govoriti o detaljima - ostao je zakopčan do grla ministar.

Spomenuli ste da nije bilo namjere isključivati sindikate iz odluka. Znači li to da je odnos narušen slučajno?


- Nije bilo namjere narušavati odnos, nikako. Jednostavno je bila takva situacija. Nitko u Vladi se ne želi izvlačiti na prethodnu vlast, ali činjenica jest da smo naslijedili situaciju kakvu smo naslijedili i trebalo je brzo riješiti goruća pitanja kao što je referendum o pristupanju Europskoj uniji i donošenje proračuna. Nismo imali vremena i neke su stvari išle drugačije nego što bi išle u normalnoj situaciji, ali sada će biti bolje i u sindikatima to znaju.

Kada već stvari idu na bolje, znači li to i da Gospodarsko socijalno vijeće čeka svjetlija budućnost?

- Znači. GSV mora još više ojačati, mora biti prisutniji u donošenju zakona na području koja ga se tiču, mora biti prisutniji u saboru. Nikada nam nije bila namjera zaobići GSV, ali kao što sam rekao, takva je bila situacija. Sada se ona promijenila i naš cilj je dodatno ojačati GSV.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, sindikat, mirando mrsić