Zdravlje

ISTRAŽIVANJE: Dijetalna gazirana pića povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 2500 stanovnika New Yorka starijih od 69 godina koji su praćeni deset godina.

Piše: PolitikaPlus

Iako dijetalna gazirana pića mogu pridonijeti borbi protiv viška kilograma, osobe koje ih piju svaki dan mogle bi biti izložene većem riziku od srčanog ili moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 2500 stanovnika New Yorka starijih od 69 godina koji su praćeni deset godina. U tom razdoblju njih 591 pretrpio je infarkt, moždani udar ili su umrli od drugih karidovaskularnih poremećaja. Među njima je i 31 posto od 163 osobe koje su pile dijetalna gazirana pića svaki dan.

Ljubitelji dijetalnih gaziranih napitaka imaju veću tjelesnu težinu i faktore povećanog rizika za srčani udar poput povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti ili povišenih vrijednosti kolesterola

U okviru istraživanja utvrđeno je da starije osobe koje svaki dan piju dijetalna gazirana pića imaju 44 posto veće izglede za infarkt, no istraživanje ipak nije pokazalo da su ta pića jedina odgovorna za povećanje rizika.

- Mogli bi postojati i drugi čimbenici koji objašnjavaju povećani rizik kod tih ljubitelja gaziranih pića. Ono što smo vidjeli jest da postoji neka veza. Takve osobe imaju sklonost nezdravijem načinu života - kaže voditeljica istraživanja Hannah Gardener sa medicinskog fakulteta sveučilišta u Miamiju.

Njezin tim utvrdio je da ljubitelji dijetalnih gaziranih napitaka imaju veću tjelesnu težinu i faktore povećanog rizika za srčani udar poput povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti ili povišenih vrijednosti kolesterola.

Dok je kod ljubitelja gaziranih pića rizik od infarkta i moždanog udara bio 44 posto, kod ostalih ispitanika koji nisu redovito pili gazirana pića rizik je bio 22 posto.

Ukoliko takva gazirana pića sama po sebi povećavaju rizike Gardener ističe da nije jasno na koji način. Neki znanstvenici koji su proučavali učinak umjetnih sladila na štakorima misle da ona povećavaju unos hrane i težinu, no taj učinak nije potvrđen i kod ljudi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

moždani udar, infarkt, coca cola