A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/pozar-suma-dim-vatrogasci-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dim šumskih požara usmrti 339.000 osoba godišnje | Politika+
Zdravlje

ISTRAŽIVANJE: Dim šumskih požara usmrti 339.000 osoba godišnje

"Ispuštanje čestica koje proizvodi vatra u prirodi važan je čimbenik smrtnosti u svijetu"

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Dim šumskih požara uzrokovao je u prosjeku 339.000 smrtnih slučajeva na godinu u svijetu od 1997. do 2006., prema istraživanju predstavljenom na znanstvenoj konferenciji u Vancouveru.  Subsaharska Afrika i jugoistočna Azija najpogođenije su tim problemom sa 157.000 (gotovo polovicom od ukupnog broja) i 110.000 smrtnih slučajeva svaka.

"Ispuštanje čestica koje proizvodi vatra u prirodi važan je čimbenik smrtnosti u svijetu"

To je istraživanje objavio časopis Environmental Health Perspectives, te je predstavljeno na godišnjoj konferenciji Američkog društva za napredak znanosti (AAAS) ovog vikenda u Vancouveru.

"Vrijeme je da se zabrinemo zbog utjecaja deforestacije na požare koji utječu na ljudsko zdravlje", objasnila je na konferenciji za tisak Fay Johnston s Istraživačkog instituta Menzies pri Tasmanijskom sveučilištu u Australiji, i glavna autorica te studije.

"Ispuštanje čestica koje proizvodi vatra u prirodi važan je čimbenik smrtnosti u svijetu", zaključuje se u tom istraživanju.

Autori su posebno mjerili utjecaj čestica u dimu manjem od 2,5 mikrometara koji tvore važan dio dima tih požara. Prvo su koristili podatke satelita za skupljanje informacija o zonama zahvaćenim vatrom svake godine tijekom ispitivanja. Istraživači su se potom oslonili na informatičke modele i druge izvore podataka.

Primijenili su model koji je priznala Svjetska zdravstvena organizacija za određivanje godišnje smrtnosti od svih uzroka vezanih za dim u različitim područjima u svijetu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

šumski požar, šožar, dim