Kultura

STVARALAŠTVO: U Rijeci počeo skup o znanstvenoj fantastici u književnosti

Na skupu koji će se dva dana održavati na Filozofskom fakultetu u Rijeci, govorit će se o nekim aspketima književnog stvaralaštva pisaca s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Međunarodni znanstveni skup "Fantastika u književnosti i kulturi: Izazovi Fin de Siecla" otvoren je danas u Rijeci a na njemu sudjeluje pedesetak stručnjaka iz 15 europskih zemalja.

Na skupu koji će se dva dana održavati na Filozofskom fakultetu u Rijeci, govorit će se o nekim aspketima književnog stvaralaštva pisaca s kraja 19. i početka 20. stoljeća, ali i drugih predstavnika fantastike koji su djelovali kasnije u 20. stoljeću, a bit će riječi i o kulturnom okruženju u razdoblju na prijelazu stoljeća.

Otvarajući skup riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da se u Rijeci, uglavnom u njezinu središtu, može pronaći mnogo tragova Fin de Siecla, odnosno razdoblja na završetku 19. stoljeća.

Dok se tada dekadencija uvlačila u sve pore života ostalog dijela Europe, Rijeka je dobila jednu vrstu "vjetra u leđa" te je grad zajedno s lukom doživio istinski razvoj, rekao je Obersnel.

Dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar ustvrdio je da je ova konferencija važna za jačanje međunarodne suradnje fakulteta kroz Odsjek za anglistiku koji je organizirao skup, kao i zbog ostvarivanja interdisciplinarne istraživačke suradnje te angažmana studenata.

Prije službenog početka rada skupa dodijeljene su nagrade studentima za najbolju fantastičnu pripovijetku na engleskom jeziku. Prvonagrađena je Dafne Flego, drugu nagradu dobio je Nenad Stojković a treću Vitomir Nikolić.

Članovi prosudbene komisije, škotski pisac i počasni profesor Sveučilišta u Glasgowu Thomas Hubbard i profesor Filozofskog fakulteta u Pragu i prevoditelj Zdenek Beran istaknuli su visoku razinu poznavanja engleskog jezika ali i visoke literarne vrijednosti prijavljenih radova. Članica žirija bila je i Irena Grubica s riječkog Filozofskog fakulteta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sveučilište, fantastika, znanost