Zdravlje

RAJKO OSTOJIĆ:: Izmjene zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji su gotove

'Nikada nisam iznosio svoj osobni stav jer bih ga time eventualno nekome nametnuo', ministrov je odgovor na kritike iz redova Crkve.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izmjene zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) su gotove, a ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je da bi se zakon pred Vladom trebao naći za deset do 14 dana.

RAJKO OSTOJIĆ: Proći ću svaki stavak i usporediti s dobrom klinčkom praksom, s europskom i svjetskom pravnom regulativom i tek onda poslati u Vladu

Ostojić kaže kako je izmjene zakona dobio prije dva dana od stručne radne skupine koja je na njima radila, a detaljno će ga razmotriti prije nego što prijedlog dođe pred vladu.

- Nikada nisam iznosio svoj osobni stav jer bih ga time eventualno nekome nametnuo, nego ću slušati eksperte iz medicine, bioetike i prava koji su pisali taj zakon. Proći ću svaki stavak i usporediti s dobrom klinčkom praksom, s europskom i svjetskom pravnom regulativom i tek onda poslati u Vladu.

 

Istaknuo je kako se radi o ozbiljnoj stvari, a rukovodit će se prema njoj u skladu s tri načela - načelom optimalnog liječenja, izbora bez diskriminacije te načelom pravednosti i zdravlja ljudi.

Ostojić je najavio da će u zakonu neplodnim parovima dozvoliti mogućnost izbora - postojećeg modela koji se temelji na svježem embrijotransferu i mogućnosti zamrzavanja samo jajnih stanica i onoga što bi izmjenama zakona trebalo biti ponovno moguće, a to je zamrzavanje zametaka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

medicina, mpo, rajko ostojić, vlada