Zdravlje

NAPOKON: VIDEO Rajko Ostojić otvorio 130 milijuna kuna vrijednu zgradu Klinike za tumore

Zbog financijskih prijepora sa izvođačem radova tvrtkom Ingra na otvorenje se čekalo više od dvije godine.

Piše: Vanja Deželić

Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorio je novu zgradu Klinike za tumore u Zagrebu, iako je izgradnja završena prije dvije godine, dva mjeseca i dva dana.

 

- Završena je 6. prosinca 2010. i danas napokon vraćena u zdravstveni sustav Republike Hrvatske. Trenutno je u tijeku preseljenje hospitalnog dijela, a 17. veljače svih pet operacijskih sala počinje s radom, čime će se smanjiti liste čekanja.

 

RAJKO OSTOJIĆ: Malo je poznato kako je ovo prvotno bila zgrada skupštine općine Črnomerec i zbog toga u njoj nismo imali adekvatan prostor za pacijente, ali i liječnike. Strašno je što je i njih pet znalo boraviti u sobicama od desetak kvadrata

 

Problemi s građevinskom tvrtkom Ingra učinile su mnogo problema i zbog toga je otvaranje krila Klinike toliko čekalo. Iako još postoje neke pravne zavrzlame ministar ne brine.

 

- Nas predstavlja DORH i svi prijepori biti će riješeni.

 

Osvrnuo se potom i na sve troškove izgradnje Klinike. Dao je točne brojke.

 

- Ukupno je sve koštalo 121.425.300,40 kuna. Od toga je građevinski dio bio 70 milijuna, oprema 43 milijuna, a ostatak je otišao na medicinski dio. Tomu morate dodati i devet milijuna kuna za magnetsku rezonancu. Dakle, oko 130 milijuna kuna je sve koštalo.

 

Objasnio je i zašto magnetske rezonance nema u novom krilu Klinike.

 

- Zbog interferencije je u starom dijelu. Vjerovali ili ne, blizina tramvajske stanice ometa rad magnetske rezonance.

 

Krilo djeluje još uvijek prazno, ali bit će bolje kad se sve namjesti. Dakle, glavni problem jest namještaj, ali i on će uskoro biti riješen.

 

- Za otprilike dva mjeseca sve će biti novo i ljudi neće morati brinuti o tome kako ćemo ih ovdje zbrinuti. Malo je poznato kako je ovo prvotno bila zgrada skupštine općine Črnomerec i zbog toga u njoj nismo imali adekvatan prostor za pacijente, ali i liječnike. Strašno je što je i njih pet znalo boraviti u sobicama od desetak kvadrata.

 

>> Izmjene zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji su gotove

 

Kada je riječ o pacijentima, impozantne su brojke na godišnjoj razini, a o njima je progovorio zamjenik šefa Klinike Marijan Cesarik.

 

- Oko 29 tisuća pacijenata prođe kroz Kliniku godišnje, a od toga ih je 'ležećih' 8 500, na kirurgiji oko tri tisuće, primarnih s rakom dojke 850, primarnih s melanomima 150, s karcinomom štitnjače 60, a izvodimo preko tisuću većih kirurških zahvata - rekao je Cesarik.

 

Ministar Ostojić je upravo zbog ovih brojki naglasio koliko je prevencija bitna, ali i modernizacija jer očekuje se kako će se u budućnosti nakon operativnih zahvata povezanih s karcinomom štitnjače i rakom dojke pacijente u Klinici zadržavati do maksimalno 24 sata.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, hrvatska, ministar zdravlja, rajko ostojić