Hrvatska

SLUŽBENA KANDIDATURA: VIDEO Tomislav Karamarko: Vratit ću samopoštovanje HDZ-u, ali i Hrvatskoj!

Rad u tajnim službama je javan i transparentan. Pa imate mnogo primjera u svijetu gdje su šefovi tajnih službi preuzeli vodstvo države. Stariji Bush, Putin, Genscher, Kinkel...

Piše: Vanja Deželić

Tomislav Karamarko službeno je najavio kandidaturu za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice i za tu je prigodu iznio svoje viđenje stranke u budućnosti, s njime na kormilu.

 

'Tada sam radio kao načelnik policije i podnio sam nekoliko kaznenih prijava protiv osoba koje su stranku koristile za prljave poslove, a kako se nekima to nije svidjelo došlo je do razlaza. Može se reći kako sam mnogo godina prije drugih započeo borbu protiv korupcije. Što se mog odnosa s predsjednicom Kosor tiče, iznimno je poštujem zbog svega i smatram deplasiranim spominjanje kako sam joj zabio nož u leđa ili kako je želim eliminirati.'

- Pozivam sve članove na zajedništvo, mudro i racionalno djelovanje jer žalosti me spominjanje naše razjedinjenosti. HDZ doživljavam kao obitelj i tako ga tretiram - rekao je Tomislav Karamarko.

Potom je naglasio kako želi raditi za opće dobro, za bolju Hrvatsku.

- Istinski HDZ-ovci znaju što su vrijednosti kao moral i poštovanje, a nama treba i samopoštovanje koje ćemo vratiti stranci, ali i Hrvatskoj - kazao je.

Zatim je iznio devet točaka za boljitak stranke i, prvenstveno, Hrvatske.

- Hrvatska mora u idućim godinama biti most između svijeta i Europe, moramo postati velesila u proizvodnji i izvozu zdrave hrane i pitke vode, Hrvatska mora biti ekološka velesila, moramo biti energetski neovisni, građanima moramo vratiti samopoštovanje, moramo ulagati u obrazovanje, bitno je zaustaviti bijelu kugu i provoditi bolju pronatalitetnu politiku, važno je integrirati dijasporu u naše društvo i voditi veću brigu prema Hrvatimas u BiH, a za kraj smatram kako je bitno Hrvatsku učiniti samosvjesnim članom za europskim sotolom.

Iako ispočetka nije želio govoriti o razlogu zašto kandidaturu nije najavio u prostorijama stranke, Karamarko nije mogao ignorirati to pitanje.

- Nacionalno vijeće je tako odlučilo, što ne smatram pravednim jer svi bi predsjednički kandidati morali imati mogućnost korištenja stranačke infrastrukture.

Povezalo se to odmah sa sukobom koji navodno imaju predsjednica Kosor i on, ali odbacio je takve insinuacije, kao i one o prozivanju kako je izdao HDZ istupnjame iz stranke početkom 90-ih zajedno sa Stjepanom Mesićem.

- Tada sam radio kao načelnik policije i podnio sam nekoliko kaznenih prijava protiv osoba koje su stranku koristile za prljave poslove, a kako se nekima to nije svidjelo došlo je do razlaza. Može se reći kako sam mnogo godina prije drugih započeo borbu protiv korupcije. Što se mog odnosa s predsjednicom Kosor tiče, iznimno je poštujem zbog svega i smatram deplasiranim spominjanje kako sam joj zabio nož u leđa ili kako je želim eliminirati.

Mnogo je godina radio kao šef tajnih službi, a neki stranački kolege to vide kao prepreku, smatraju nedemokratskim da se kao takav kandidira za predsjednika stranke.

- Rad u tajnim službama je javan i transparentan, zašto bi to bila prepreka mojoj kandidaturi? Pa imate mnogo primjera u svijetu gdje su šefovi tajnih službi preuzeli vodstvo države. Stariji Bush, Putin, Genscher, Kinkel...
 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav karamarko, hdz