Crna kronika

PRIJEVARA: Prevaranti nudili lažne bespovratne kredite iz fondova EU

Iz izvora bliskog istrazi doznaje se da je kao osnivač kriminalne skupine osumnjičen 47-godišnji Dalibor Rubin.

FOTO: Arhiv
Piše: P/H

USKOK je pokrenuo istragu protiv petero prevaranata koji su se lažno predstavljali kao osobe koje mogu osigurati bespovratne kredite iz fondova Europske unije namijenjene malim poduzećima i obrtima od kojih su naplatili 420.000 kuna za nepostojeće troškove.

Da bi žrtve prijevare držao u uvjerenju da je realizacija kredita u tijeku, Rubin je, kažu u USKOK-u, u Zagrebu organizirao sastanak na kojem im je na potpis dao lažne ugovore o odobrenim kreditima koji su bili ovjereni krivotvorenim potpisom i pečatom Ministarstva financija.

Prevaranti su uhićeni, a poslijepodne će sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda odlučiti o zahtjevu USKOK-a da ih zadrži u jednomjesečnom istražnom zatvoru.

Ne otkrivajući identitet osumnjičenih, USKOK je na internetskim stranicama objavio da ih se tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, krivotvorenje isprava te izradbu, nabavljanje, posjedovanje, prodaju ili davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje isprava.

Iz izvora bliskog istrazi doznaje se da je kao osnivač kriminalne skupine osumnjičen 47-godišnji Dalibor Rubin.

Skupinu se tereti da je od siječnja prošle godine do veljače ove godine za 420.000 kuna prevarila nekoliko tvrtki i obrta sa zadarskog područja kojima je petookrivljena 36-godišnja Azemina Mraović, kako se sumnja, lagala da im preko agencije "Zum distribucija" može osigurati bespovratni kredit za koji agenciji moraju platiti troškove, kao što su pristojbe, ovjera dokumenata, izrada elaborata i drugo. Prevaranti su pritom žrtve uvjerili da je ta agencija ovlaštena za posredovanje prema Ministarstvu financija koje odobrava kredite.

Ostali osumnjičenici Đuro Trbović (47), Petar Božić (48) i Darko Kljajić (53) lažno su se predstavljali kao osobe mjerodavne za odobrenje kredita, izradu projektne dokumentacije, revizorske poslove i rad agencije.

Da bi žrtve prijevare držao u uvjerenju da je realizacija kredita u tijeku, Rubin je, kažu u USKOK-u, u Zagrebu organizirao sastanak na kojem im je na potpis dao lažne ugovore o odobrenim kreditima koji su bili ovjereni krivotvorenim potpisom i pečatom Ministarstva financija. Zastoj u isplati kredita prevaranti su pravdali tvrdnjom da je agencija u blokadi te da će daljnje zastupanje obavljati posredovanjem druge tvrtke, za što su prevareni vlasnici tvrtaka i obrta plaćali dodatnu svotu za navodne ovjere i pristojbe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dalibor Rubin, EUROPSKI FONDOVI, PRIJEVARA