A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/norgestrel-pfizer-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pfizer povlači antibebi pilule koje - ne djeluju | Politika+
Zdravlje

SKANDAL: Pfizer povlači antibebi pilule koje - ne djeluju

Povlače najmanje milijun pakiranja, slijede li višemilijunske dolarske tužbe?

Piše: P/H

Farmaceutski div Pfizer u utorak je naredio povlačenje najmanje milijun pakiranja oralnih kontracepcijskih sredstava s tržišta u SAD-u, jer te pilule mogu biti nedovoljno snažne za sprječavanje trudnoće, objavila je TV mreža Fox News.

Pfizer je objavio da se opoziv odnosi na 14 serija tableta Lo/Ovral-28 i 14 serija tableta Norgestrel i Ethinyl Estradiol.

Akcija može učiniti tog farmaceutskog diva ranjivim na višemilijunske dolarske tužbe, izjavio je jedan odvjetnik za Fox News.

U priopćenju, Pfizer je rekao da potrošači izloženi opozvanim pakiranjima trebaju odmah početi koristiti ne-hormonski oblik kontracepcije, a pacijenti koji imaju pogođeni proizvod (brojevi serija se nalaze na web stranici tvrtke) trebaju obavijestiti svoje liječnike i vratiti proizvod u ljekarne.

Dr. Manny Alvarez, urednik zdravstvene rubrike Fox Newsa, rekao je da je taj opoziv pilula za kontrolu rađanja jedan od najvećih u posljednjih nekoliko godina.

"Ako postoji jedna stvar na koju su se žene godinama žene oslanjale, to je da će sunce će izaći ujutro, da morate platiti porez i da će kontracepcijske pilule djelovati", kazao je.

"Učinkovitost pilula za kontrolu rađanja treba biti 99,8 posto u sprječavanju trudnoće, osobito kod žena koje ih uzimaju prema uputama", dodao je Alvarez.

Prema priopćenju Pfizera, nema drugih zdravstvenih rizika povezanih s povučenim kontracepcijskim sredstvima, no Greg Gianforcaro, odvjetnik u New Jerseyu, rekao je za Fox News da rizik od neželjene trudnoće može biti dovoljan za utuživost tvrtke za ozbiljne pravne posljedice.

Gianforcaro je rekao kako bi ti slučajevi mogli biti srodni tužbama vezanim za neuspjele operacije vazektomije, nakon kojih su žene ili djevojke operiranih muškaraca ostale trudne.

Glasnogovornica Pfizer rekla je za Fox News da tvrtka razmatra cijeli slučaj.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Norgestrel, antibebi pilule, pfizer