A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hv-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ministar Ante Kotromanović smanjuje broj generala i administraciju u MORH-u | Politika+
Hrvatska

PROMJENE: Ministar Ante Kotromanović smanjuje broj generala i administraciju u MORH-u

Radi se i na novim zakonima o obrani i o službi u Oružanim snagama čiji bi prijedlog trebao biti spreman do jeseni.

Piše: PolitikaPlus

Ministarstvo obrane (MORH) i cijeli sustav obrane u fazi su reorganizacije zbog učinkovitosti, radi se i na novim zakonima o obrani i o službi u Oružanim snagama čiji bi prijedlog trebao biti spreman do jeseni, a reducirat će se broj generala te ljudi u administraciji, doznaje se danas u MORH-u.

"Pomoćnica ministra obrane Višnja Tafra na čelu je radne skupine koja radi na novome zakonu o obrani i zakonu o služenju u Oružanim snagama", rekao je ministar obrane Ante Kotromanović i dodao da se on treba dovršiti do ljeta kako bi bio spreman za jesensku sjednicu Sabora.

KOTROMANOVIĆ: Nakon nabave borbenih oklopnih vozila tipa Patria, Hrvatskoj je potreban jedan dobar ophodni brod za obalnu stražu.

U njemu će se povećati učinkovitost sustava i jasno će se definirati koja su prava i obaveze profesionalnog vojnika te njihovo radno vrijeme, što nije jasno definirano u sadašnjem zakonu po kojemu vojnik ima osmosatno radno vrijeme.

"Ako je zbog raznih razloga to bilo duže, odmah su se pisali prekovremeni sati, a ako oni nisu bili plaćeni, imali smo razne sudske tužbe", rekao je ministar Kotromanović i dodao da je MORH lani na temelju presuda za radne i slične sporove morao isplatiti oko 82 milijuna kuna.

Višnja Tafra istaknula je da je sadašnji zakon još iz 2002. godine, da se kroz razne dopune i izmjene tog zakona u osnovi nije mnogo promijenio te da je potreban novi zakon. Stari zakon pisan je dok još nismo bili članica NATO-saveza, dodala je.

Da je potreban novi zakon, istaknuo je i načelnik Glavnoga stožera general Drago Lovrić, koji je rekao da zakoni nisu pratili transformaciju sustava. Dodao je da je potrebno pravno jasno definirati prava i obveze vojnika te srediti pravnu neuređenost sustava i sjediniti sva prava.

Kako je najavio ministar Kotromanović, u MORH-u i Oružanim snagama namjerava se smanjiti broj administrativnog osoblja za 180 do 200 te broj generala.  To je u skladu s NATO-ovim standardom i u skladu s onim što se radi u drugim državama, članicama NATO-saveza, rekao je Kotromanović. Istaknuo je da nije zadovoljan učinkovitošću rada MORH-a i sustava te ocijenio da sve poslove i procese treba ubrzati.

Također je najavio da će se uskoro donijeti i novi strateški dokumenti za obranu zemlje, poput strategijskoga plana obrane, strategije nacionalne sigurnosti i sl., koji će najprije predstaviti predsjedniku Republike kao vrhovnom zapovjedniku, a za tim i javnosti.

Oružane će snage još više pridonijeti civilnom sektoru, poput zaštite i spašavanja ili obalne straže. Nakon nabave borbenih oklopnih vozila tipa Patria, Hrvatskoj je potreban jedan dobar ophodni brod za obalnu stražu, rekao je ministar i najavio još otvoreniji rad MORH-a, pa i 'izlazak' na razne društvene mreže, poput Facebooka. Na današnjem brifingu novinari koji prate rad MORH-a razgovarali su i o suradnji s gorskom službom spašavanja, standardu vojnika i sl.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska vojska, zakon o obe+rani, višnja tafra, patria, morh, ante kotromanović