Crna kronika

ZAHTJEV: Vojislav Šešelj od ICTY-ja traži odštetu u iznosu od dva milijuna eura

Traži odštetu od dva milijuna eura zbog povreda njegovih prava tijekom devetogodišnjeg pritvora.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, kojemu se u Haagu sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, traži od Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) odštetu od dva milijuna eura zbog povreda njegovih prava tijekom devetogodišnjeg pritvora, objavio je u ponedjeljak Haaški sud.

"Na temelju povreda osnovnih ljudskih prava tijekom devetogodišnjeg pritvora profesor Vojislav Šešelj traži od ICTY-ja odštetu u iznosu od dva milijuna eura", navodi se u njegovu zahtjevu podnesenom na stotinjak stranica.

U tom zahtjevu među ostalim iznose se i sumnje da je od početka 90-ih godina njegov život bio meta američke i britanske obavještajne službe koje Šešelj usput optužuje da su u Haagu pisale optužnice protiv Srba. Te službe, navodi Šešelj, koriste ICTY kako bi se "osvetile svom starom neprijatelju koji ih je spriječavao da na kraju 20. stoljeća stvore novi svjetski poredak i unipolarni svijet".

Šešelj također navodi da ga se u pritvoru liječi davanjem nepoznatih lijekova čime se možda pokušava "eliminirati najvećeg protivnika haaškoga tribunala".

Šešelj najveću odštetu od pola milijuna eura traži zbog "namjernog otezanja postupka", a visoko cijeni i povredu prava na financiranje vlastite obrane za što traži 400.000 eura dok za pokušaje da mu se nametne obrana traži 300 tisuća eura.

Među odštetnim zahtjevima tu je i uskraćivanje posjeta obitelji, prijateljima i liječnicima što vrednuje s 200 tisuća eura, a za niz drugih povreda poput prava na pravnu pomoć, pristupa pravnim informacijama i dokazima na vlastitom jeziku traži iznose od sto do 200 tisuća eura.

Šešelj je u pritvoru Haaškoga suda od 24. veljače 2003. godine a prvostupanjska presuda trebala bi se izreći tijekom njegove 11. ili 12. godine pritvora.

Šešelj u podnesku navodi da mu sud do danas nije nadoknadio čak ni trošak avionske karte za dolazak u Haag kako bi se dobrovoljno predao iako se radi o zanemarivom iznosu u odnosu na 1,8 milijarda dolara koliko je u svom postojanju ICTY do sada potrošio.

"Veliki broj država i organizacija već dugo objavljuje izdanja u kojima se detaljno utvrđuju ljudska prava te kako ih štititi. Čini se da te informacije ipak nisu stigle do ICTY-ja. Mi ćemo probati ispraviti taj propust", sarkastično navodi Šešelj u podnesku u kojem se poziva na bezbrojne deklaracije, konvencije i propise o ljudskim pravima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haag, vojislav šešelj, odšteta