A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/costa-concordia-104.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Olupina Concordije neće biti uklonjena prije kraja godine | Politika+
Crna kronika

POTRAGA: Olupina Concordije neće biti uklonjena prije kraja godine

Brod se u tijekom šest sati pomaknuo 3,5 centimatara, dok bi normalno bilo do dva milimetara.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Olupina kruzera Coste Concordije mogla bi ostati pred talijanskim otokom Gigliom do kraja godine prije no što će biti izrezana ili otegljena, rekao je u nedjelju dužnosnik nadležan za operacije saniranja šteta.

Potraga za tijelima obustavljena je u nedjelju nakon što su mjerni instrumenti utvrdili da se 290 metara dug brod tijekom šest sati pomaknuo 3,5 centimetara dok je normalno pomicanje jedan do dva milimetra.

Ronioci koji traže tijela u trupu broda koji leži u neposrednoj blizini obale u nedjelju su obustavili posao zbog nemirnog mora i snažnih vjetrova koji su primjetno pomaknuli brod, rekle su talijanske vlasti.

Loše vrijeme već je odgodilo planove uklanjanja 2300 tona dizel goriva iz spremnika broda, što bi moglo trajati tri tjedna do mjesec dana od početka operacije, vjerojatno sredinom idućeg tjedna.

Ravnatelj civilne zaštite Franco Gabrielli, nadležan za operaciju, izjavio je da bi moglo proći još sedam do deset mjeseci prije no što se olupina konačno makne s ulaza u luku.

"Već smo znali da je ovo vrlo dug slučaj i mislim da je važno da su svi potpuno svjesni da će to biti vrlo dugi rokovi", rekao je novinarima. Rad na spašavanju ili uklanjanju broda ne može početi prije nego se uklone gorivo i maziva ulja i tako izbjegne rizik ekološke katastrofe, a prije odluke kako nastaviti bit će potrebno mnogo preliminarnog posla.

Potraga za tijelima obustavljena je u nedjelju nakon što su mjerni instrumenti utvrdili da se 290 metara dug brod tijekom šest sati pomaknuo 3,5 centimetara dok je normalno pomicanje jedan do dva milimetra. Dužnosnici su rekli da je olupina stabilna i da nema velike neposredne opasnosti da sklizne sa svog sadašnjeg položaja na 20 metara dubine u dublje more. No i najmanje pomicanje predstavlja opasnost za ronioce koji pretražuju unutrašnjost broda punu plutajućih krhotina, komada namještaja i osobnih predmeta putnika i posade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

COSTA CONCORDIA, POMORSKE NESREĆE