Sport

PRED OKRŠAJ: VIDEO Ravnatelji hrvatske i srpske policije pozvali navijače na sportsko navijanje

Neki hrvatski navijači već su u Areni, no srbijanska policija na granici je vraćala neke autobuse s navijačima koji su imali karte.

Piše: PolitikaPlus

Vršitelj dužnosti ravnatelja hrvatske policije Dražen Vitez i ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović u petak su, uoči polufinalne utakmice rukometnog prvenstva Europe između Hrvatske i Srbije u Beogradu, pozvali navijače dviju reprezentacija da ih sportski bodre i navijaju za njih, te istaknuli kako huliganizam i kaos ne donosi dobro niti dvjema reprezentacijama niti zemljama koje predstavljaju.

Vitez je u obraćanju novinarima u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu, poslije susreta s Veljovićem u srbijanskom MUP-u, izrazio uvjerenost da je srbijanska policija poduzela sve mjere kako bi današnji susret protekao u sportskom ozračju.

''Ja vjerujem da ono što sam čuo danas, i sve što sam vidio na putu od Bajakova do Beograda i do Arene, daje jednu sigurnost da će današnji susret proteći u miru. Ovim putem bih svakako pohvalio navijače koji dolaze iz Hrvatske, koji su slušali preporuku MUP-a Srbije, javili se nama i zajedno s pratnjom došli na prijelaze, gdje će biti prepraćeni na prostor beogradske Arene i također nakon utakmice vraćeni na Bajakovo'', naveo je Vitez.....

 

 ...

 PUNI AUTOBUSI HRVATSKIH NAVIJAČA VRAĆANI S GRANICE

Pripadnici MUP-a Srbije na granici su detaljno pregledali navijače BBB-a i Torcide da bi na koncu čak 9 autobusa vratili natrag otkuda su došli. Kako jajvljaju beogradski mediji, srbijanske vlasti odlučne su po hitnom postupku obračunati se s mogućim izgrednike pa je tako u samoj Areni improviziran mini sud sa sucem za prekršaje.

Čelnike Hrvatskoga rukometnog saveza predvođene Zoranom Gopcem žestoko su verbalno i grudama snijega napali na ulazu u dvoranu hrvatski navijači, javlja 24 sata. Bad Blue Boysi, koji su pristigli automobilima i u nekoliko kombija, vikali su im: "Izdajniče i sram te bilo". Smatraju da je Gobac kriv zbog vraćanja pet navijačkih autobusa s granice.

Navijači Torcide i BBB-a uspjeli su se usput i međusobno potući , kod Slavonskog Broda. 

 

 

 


 

On je hrvatske navijače zamolio da navijaju i bodre hrvatsku reprezentaciju, istaknuvši kako će reprezentaciji Hrvatske najviše pomoći vatrenim i žestokim navijanjem ''i neka sport pobijedi''.

VELJOVIĆ: ''Odnose koje smo uspostavili kao dvije policije i dvije države ne želimo vraćati unatrag, već ih unaprjeđivati. Ne želimo da pojedinci, huligani, jednostavno rečeno neprijatelji obje države, pokvare sve to''

Također je izrazio nadu da će večeras pobijediti Hrvatska i da će ona igrati u finalu prvenstva, te istaknuo kako mjesto huliganizmu, neredu i kaosu nije u dvorani i da to ne donosi dobro niti dvjema reprezentacijama niti dvjema državama.

Vitez je podsjetio da su policije Hrvatske i Srbije uoči Europskog prvenstva u rukometu potpisale protokol o suradnji te dogovorili način kako će surađivati, razmjenjivati podatke i ostalo što im je potrebno u operativnom radu kako bi prvenstvo proteklo bez izgreda.

''Naši specijalizirani policijski službenici po pitanju navijača su ovdje, oni su također uključeni u rad s kolegama iz Srbije i pomažu našim navijačima'', dodao je.

Upitan smatra li da su napadi na hrvatske navijače od utorka propust obiju policija ili propust srbijanske policije, Vitez je kazao kako je teško sada okrivljivati nekoga i reći čiji je propust.

''Sva saznanja koja je imao MUP Hrvatske dostavljana su njima, a izgredi su uvijek mogući i mi ih osuđujemo. Nama je drago da je nakon izgreda policija Republike Srbije brzo intrvenirala, da se procesuiraju počinitelji, da se pronalaze i da će biti sankcionirani u skladu sa zakonom''.

Govoreći o vraćanju dva autobusa s hrvatskim navijačima s Bajakova, Vitez je objasnio da su dva autobusa došla s navijačima bez karata, te da je preporuka obiju policija bila da svi navijači koji ne budu imali ispravnu kartu budu vraćeni. Taj dogovor je, po Vitezovim riječima, poštovan i nije bilo nikakvih izgreda već su se ''ljudi okrenuli i otišli nazad''.Ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović izjavio je prilikom susreta s Vitezom u srbijanskom MUP-u kako oni žele poslati poruku Srbiji i Hrvatskoj i navijačima obje reprezentacije kako je interes dviju policija, dviju država i dva naroda, da večerašnji događaj u Areni protekne ''kao sportski događaj i da pobijedi bolji'', ističući da politici i huliganima nije mjesto u Areni.

''Odnose koje smo uspostavili kao dvije policije i dvije države ne želimo vraćati unatrag, već ih unaprjeđivati. Ne želimo da pojedinci, huligani, jednostavno rečeno neprijatelji obje države, pokvare sve to'', istaknuo je Veljović.

On je poželio dobrodošlicu svim navijačima iz Hrvatske, rekavši da je srbijanska policija poduzela sve što je smatrala nužnim da večerašnji meč protekne na visokoj razini sigurnosti i bude primjer za ubuduće.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Milorad Veljović, Dražen Vitez, NAVIJAČI, RUKOMET