A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/petar-cobankovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO Jakovina: Čobanković mi je ostavio više od milijardu kuna minusa | Politika+
Hrvatska

NASLJEDSTVO: VIDEO Jakovina: Čobanković mi je ostavio više od milijardu kuna minusa

"Prilikom primopredaje ministarstva prikazan je dug od 618 milijuna kuna, a stvarni dug je 1,13 milijardi kuna."

Piše: Vanja Deželić

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina napokon je izašao pred novinare i javnosti predstavio strateške odrednice svog ministarstva. Za početak je spomenuo otvaranje novih osam uprava, koje bi poboljšale rad, a zatim krenuo i s konkretnijim potezima.

- Osnovni cilj je potaknuti povećanje proizvodnje, a na raspolaganju imamo 356 milijuna eura. To treba jako dobro iskoristiti i napraviti pravi posao. Neće nam biti lako jer su nam naši prethodnici ostavili podatke koji se razlikuju od stvarne situacije. Prilikom primopredaje ministarstva prikazan je dug od 618 milijuna kuna, a stvarni dug je 1,13 milijardi kuna (1.134.273.245 kuna op.a.) - rekao je ministar Jakovina.

MINISTAR JAKOVINA Politika poticaja će se svakako promijeniti, moramo odvojiti kukolje o žita, eliminirati one koji ne proizvode od onoga što dobivaju. Postrožit ćemo inspekcije, a informacije o isplaćenim potporama po korisniku bit će objavljivane na transparentan način

Smirenim je tonom objašnjavao što je ostavljeno, nije nikoga optuživao, ali niti najavljivao daljnju istragu nestalog novca. Samo je naglasio da je bitno raditi, stvoriti i pokrenuti.

- Naš stav je omogućiti prošlogodišnju razinu potpora uz zadržavanje, te poticanje povećavanj proizvodnje. Pritom naglašavamo da u ovom cilju, odgovornost nije samo na nama, nego i na korisnicima potpora koji trebaju postati svjesni da potpora nije samo pravo nego i obveza proizvodnje dostatne količine kvalitetne hrane - otkrio je ministar.

Poljoprivrednike svakako najviše zanimaju legalizacija objekata, ali i poticaji. Ministar je imao odgovor i na ta bitna pitanja.

- Pitanje legalizacije objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje pokrenuto je početkom siječnja, u dogovoru s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, pri čemu se krenulo u izradu Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, u cilju maksimalnog pojednostavljenja te pojeftinjenja postupka legalizacije. Više od devedeset posto poljoprivredne proizvodnje odvija se u objektima koji nisu legalizirani.

POMOĆNIK MINISTRA KUČIĆ Oduvijek je ribarstvo bilo 13. prase, ali nadam se da to više neće biti slučaj. Ovo je blizu katastrofe, ali moramo učiniti sve kako bismo situaciju podigli na višu razinu.


Potom se osvrnuo na poticaje.

- Europska unija nalaže da se kontrolira minimalno pet posto sredstava koja se daju, ali nama nitko ne brani da pratimo i više od tih propisanih pet posto. Politika poticaja će se svakako promijeniti, moramo odvojiti kukolje o žita, eliminirati one koji ne proizvode od onoga što dobivaju. Postrožit ćemo inspekcije, a informacije o isplaćenim potporama po korisniku bit će objavljivane na transparentan način i dostupne javnosti, koja je do sada najviše kritike usmjeravala na tajnovitost oko isplate sredstava pojedinim 'odabranim' skupinama.

Ništa manje bitno pitanje nije niti ono o mlijeku i ribarstvu, dva iznimno ugrožena i nestabilna područja pod odgovornošću Ministarstva. Na njih su odgovorili pomoćnici. O mlijeku je nekoliko riječi kazala Vesna Gantner Kutrovac, pomoćnica ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

- Što se tiče proizvodnje mlijeka, ono ovisi o objema stranama. U Europskoj uniji je praksa da se obje strane dogovore i potom se određuje cijena koja zadovoljava sve. Mi još idemo s novim prijedlogom zakona u Sabor, a potom ćemo detaljnije o ovom problemu.Pomoćnik ministra za ribarstvo Ljubomoir Kučić govorio je o ribarima, čiji troškovi uvelike otpadaju samo na gorivo, iznimno su ugroženi i treba im stabilnost da bi radili svoj posao na zadovoljavajuć način.

- Oduvijek je ribarstvo bilo 13. prase, ali nadam se da to više neće biti slučaj. Ovo je blizu katastrofe, ali moramo učiniti sve kako bismo situaciju podigli na višu razinu. Prvo što ćemo učiniti jest uskladiti naše zakonodavstvo do 1. srpnja 2013. s onim koje vrijedi u EU. Pritom moram naglasiti kako nemam baš pozitivno mišljenje o zakonodavstvu EU, ali od fondova moramo iskoristiti što možemo. Nije puno, ali čovjeka veseli - nije baš bio najpozitivniji pomoćnik ministra.

Poljoprivreda je goruća tema, ministarstvo je dočekalo sve u potpunom rasulu i već se sada može primjetiti kako će najviše posla za sanaciju štete imati upravo ovaj dio vlade, ali problem je što vremena oni imaju najmanje, problemi su već odavno ovdje.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, tihomir jakovina