A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/drazen-keleminec-112.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pokret za Hrvatsku 'Ne u EU' podnio zahtjev DIP-u za poništenje referenduma | Politika+
Hrvatska

NE ODUSTAJU: Pokret za Hrvatsku 'Ne u EU' podnio zahtjev DIP-u za poništenje referenduma

Tvrde da je po zakonu izlaznost trebala biti viša od 50 posto.

Piše: P/H

Pokret za Hrvatsku "Ne u EU" podnio je danas Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev za poništenje referenduma o pristupu Republike Hrvatske Europskoj uniji, provedenog 22. siječnja, jer je, po njihovu mišljenju, proveden nezakonito te je samim tim propao.

Po riječima Dražena Keleminca, referendum nije uspio jer je na njega izašlo samo 43 posto birača od ukupnog broja, a da bi bio pravno valjan, po Zakonu o referendumu, na nj treba izaći 50 posto plus jedan birač.

Razlog za poništenje, tvrde u pokretu, jest u neusklađenosti Zakona o referendumu s promjenom Ustava i njegovih odredaba o referendumu od prije dvije godine, što je propust Hrvatskoga sabora, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskoga sabora.

Po riječima Dražena Keleminca, referendum nije uspio jer je na njega izašlo samo 43 posto birača od ukupnog broja, a da bi bio pravno valjan, po Zakonu o referendumu, na nj treba izaći 50 posto plus jedan birač. Zato od DIP-a tražimo da poništi referendum jer je proveden protivno zakonu, dodao je.

Član Pokreta za Hrvatsku "Ne u EU" Natko Kovačević rekao je kako traže i raspisivanje novih parlamentranih izbora i ostavku vlasti jer su na referendumu očito izgubile povjerenje, a pristup u EU bio im je jedan od glavnih programa na izborima. Iznio je mnoge kritike na račun sadašnje vlasti i oporbe rekavši da je njihova politika sluganska te da u Saboru nema prave oporbe.

Keleminec se požalio i na ponašanje policije nakon uhićenja u subotu, kada su dan prije referenduma članovi pokreta pokušali skinuti zastavu EU-a na Trgu bana Jelačića, u čemu ih je spriječila policija te su privedeni.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Pokret za Hrvatsku