A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/napad.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srbijanski veleposlanik: Uhićeno je devet napadača na navijače | Politika+
Regija

IZRAZIO ŽALJENJE: Srbijanski veleposlanik: Uhićeno je devet napadača na navijače

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je prosvjed zbog nemilih događaja koji su se zbili u Novom Sadi i Rumi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nekoliko je osoba ozlijeđeno od krhotina automobilskoga stakla, a 36 automobila hrvatskih navijača je na 12 mjesta u Novome Sadu oštećeno tijekom i poslije rukometne utakmice Hrvatska-Francuska, zbog čega je uhićeno devet napadača, prema policijskim informacijama o incidentima u Novom Sadu kojima raspolaže generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici.

Informacije o sinoćnjim incidentima trenutno nije moguće dobiti iz policijskih izvora, a policija je najavila kako će precizniji podaci o broju napadnutih vozila i državljana Hrvatske biti priopćeni tijekom dana.

Vojvođanski mediji ranije su prenijeli da se najteži incident dogodio u mjestu Ruma gdje je jedan navijač izboden nožem, a kombi vozilo zapaljeno. Za sada nema dostupnih širih informacija o tom incidentu.

U povodu serije ozbiljnih, organiziranih napada na hrvatske navijače u Novome Sadu i Rumi reagiralo je Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratska zajednica Hrvata.

"Hrvatska zajednica u Srbiji s velikom je zabrinutošću primila vijest o sinoćnjem organiziranom brutalnom nasilju spram građana Republike Hrvatske u Novom Sadu, zbog čega najenergičnije osuđujemo ovaj sraman događaj i zahtijevamo od državnih tijela brzo reagiranje, otkrivanje, procesuiranje i kažnjavanje počinitelja“, navodi se u priopćenju HNV-a.


>> U Novom Sadu sjekirama na hrvatske navijače: Bilo je strašno, tamo su bili i žene i djeca!

 

Ujedno ukazujemo kako je ovaj napad na hrvatske navijače posljedica, s jedne strane, konstantnog antihrvatskog raspoloženja spram Hrvata u Srbiji, a s druge strane, rastućeg desnog ekstremizma, što, na žalost, u svakodnevnom životu prečesto osjećaju građani Republike Srbije hrvatske nacionalnosti, ističe se u priopćenju.

"Ovo je loša slika koja ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima", zaključuje se u priopćenju Demokratske zajednice Hrvata (DZH), koja je istaknula da su ti navijači "došli podržati svoju reprezentaciju, a ne da budu fizički napadnuti od skupine huligana u gradu koji je nekada bio primjer tolerancije i suživota".

"Neshvatljivo je da organizator i sam grad Novi Sad nisu poduzeli primjerene mjere zaštite svih gostiju i navijača koji su došli u Srbiju, s obzirom da su ovakvi događaji i očekivani", dodaje se u priopćenju.

Do serije organiziranih napada došlo je poslije rukometne utakmice Hrvatska-Francuska, koja je igrana u Novome Sadu u sklopu europskoga prvenstva čiji je Srbija domaćin.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu prosvjed srbijanskom veleposlaniku u Zagrebu Stanimiru Vukićeviću zbog jučerašnjih napada na vozila hrvatskih navijača u Novom Sadu i Rumi, pri čemu su neki od hrvatskih državljana i ozlijeđeni, priopćeno je iz MVEP-a.

Veleposlanik Vukićević izrazio je žaljenje zbog nastalih incidenata te izvijestio hrvatsku stranu kako su nadležne službe Republike Srbije dosad uhitile šest napadača na hrvatske navijače. Također je izvijestio kako se istraga nastavlja te će o svim rezultatima nadležna tijela u Hrvatskoj biti pravovremeno informirana.

Hrvatska strana je, navodi se, zatražila pojačan angažman službi sigurnosti u Srbiji tijekom predstojećih rukometnih susreta na europskom prvenstvu na kojima se očekuje i više hrvatskih navijača.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

napad, navijači, srbija