Sport

PREPAD: U Novom Sadu sjekirama na hrvatske navijače: Bilo je strašno, tamo su bili i žene i djeca!

Organizirana zasjeda!

Piše: PolitikaPlus/Hina/RTV/Beta

Pedesetak maskiranih mladića napalo je na izlazu iz Novoga Sada hrvatske rukometne navijače, od kojih su neki hospitalizirani u Kliničkom centru Vojvodine, prenijela je u utorak navečer Radio televizija Vojvodine.

"RTV prenosi da su razbijena tri automobila iz Osijeka, dva iz Zagreba i jedan iz Županje, a jedno vozilo oštećeno je sjekirom. Oštećenja su vidljiva na nekoliko automobila, a prema informacijama iz Kliničkog centra Vojvodine, N. J. (34) iz Zagreba bit će tijekom večeri pušten na kućno liječenje."

Kako je RTV javio napad je bio vrlo dobro organiziran. Prema tom izvoru jedno vozilo je naglo zakočilo ispred kolone od šest - sedam automobila s hrvatskim tablicama, i onda je uslijedio napad 50-ak mladića.

"Bili su maskirani, s kapuljačama na glavama i medicinskim maskama preko usta i nosa. Odjednom su počeli bacati kamenje. Jedan kamen me je pogodio u vrat. Srećom, uspjeli smo se izvući bez težih ozljeda", izjavila je za RTV jedna od ozlijeđenih Hrvatica, Renata Bičanić iz Županje. Njezina prijateljica Dragana Majstorović doživjela je šok, pa je trebala pomoć Hitne pomoći.

RTV prenosi da su razbijena tri automobila iz Osijeka, dva iz Zagreba i jedan iz Županje, a jedno vozilo oštećeno je sjekirom. Oštećenja su vidljiva na nekoliko automobila, a prema informacijama iz Kliničkog centra Vojvodine, N. J. (34) iz Zagreba bit će tijekom večeri pušten na kućno liječenje. Agencija Beta navodi da je oštećeno oko 15 hrvatskih vozila u raznim dijelovima Novog Sada. Beta prenosi izjavu glasnogovornice policije Mileve Tomić da je uhićeno šest osoba koje se povezuju s napadima.

Očevid u Veterniku, dijelu grada Novoga Sada, privodi se kraju, a hrvatski navijači će ubrzo nastaviti put ka svojoj kući, navodi RTV. Trenutačno su u Veterniku stacionirane jake policijske snage.

 

Ukupno je uhićeno deset osoba, a više od desetorice privedeno je na informativni razgovor u policiji. Iako se činilo da su domaćini učinili sve kako bi zaštitili hrvatske navijače i osigurali mir u gradu, očito je kako su huligani bili dobro upućeni u to gdje će se kretati hrvatski navijači. Radi li se o propustu organizatora, pokazat će istraga.

- Kada smo izlazili iz Novog Sada organizirana grupa od 50 ljudi razbijala je aute. Napadali su nas sa kamenim blokovima i sjekirama i bacali signalne rakete. Prizori su bili strašni, a u pojedinim autima su bila djeca i žene tako da nisu bili spremni na nikakvu obranu. Napominjem da smo krenuli iz Novog Sada bez policijske pratnje, a kada su nas napali policija je došla tek nakon pola sata sa Hitnom pomoći, govorili su sinoć napadnuti hrvatski navijači.

 

Prema posljednjim informacijama iz Novog Sada svi hrvatski navijači pušteni su kući. Težih ozljeda nije bilo srećom nije bilo.


Ukupno je uhićeno deset osoba, a više od desetorice privedeno je na informativni razgovor u policiji. Iako se činilo da su domaćini učinili sve kako bi zaštitili hrvatske navijače i osigurali mir u gradu, očito je kako su huligani bili dobro upućeni u to gdje će se kretati hrvatski navijači. Radi li se o propustu organizatora, pokazat će istraga, a do tada su iz srpske policije zamolili sve navijače koje dolaze iz Hrvatske da najave da su navijači kako bi dobili potrebnu zaštitu.

„Srpska policija bit će im na raspolaganju 24 sata danonoćno“, obećao je srpskim medijima, direktor policije Milorad Veljović koji je uputio i ispriku svim hrvatskim navijačima zbog napada u Novom Sadu i Rumi. Nažalost, razbijeni osobni automobili i napadi na žene palicama, kamenjem, pa čak i nožem i sjekirama neće biti lako zaboravljeni, a postavlja se pitanje kako će izgledati najvjerojatniji susret Srbije i Hrvatske u polufinalu Europskog prvenstva u petak u Beogradu.

 

Prvi napad na hrvatske navijače koji bodre hrvatsku rukometnu reprezentaciju u Novome Sadu na europskom prvenstvu dogodio se u nedjelju kada je lakše ozljeđeno dvoje hrvatskih državljana. Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je u utorak Francusku rezultatom 29:22 i plasirala se u polufinale Europskog prvenstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska-srbija, navijački izgredi, navijači