Crna kronika

HAAG: Vojislav Šešelj zatražio pomoć - ginekologa

Šešelj veli da, ako ne odobre dolazak ginekologa Paje Momčilova, neće ni posjet kardiologa i pneumologa.

Piše: P/H

Čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, kojemu se u Haagu sudi zbog ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, traži da među članovima srbijanskog liječnikog tima koji bi ga posjetio bude i jedan ginekolog, prenose u utorak beogradski elektronički mediji.

Tajništvo suda još odlučuje o zahtjevu Šešelja, razmatrajući što bi mogao biti razlog za posjet ginekologa optuženom koji je muškarac, osim što je Momčilov član stranke koju predvodi Šešelj.

Šešelj zahtjeva da u timu liječnika specijalista koji bi ga posjetili i pregledali u pritvoru Haaškoga suda bude i jedan ginekolog, zbog čega je, usprkos naporima srbijanskih vlasti i tajništva suda, došlo do zastoja u organizaciji posjeta, prenosi srbijanska agencija Beta pozivajući se na više neimenovanih izvora u Den Haagu.  Po riječima tih izvora, Šešelj inzistira da među specijalistima koji će ga posjetiti bude zastupnik SRS-a u srbijanskom parlamentu Paja Momčilov, koji je po profesiji ginekolog, dok bi ostali članovi liječnikog tima trebali biti trojica liječnika koji su kardiolozi i pneumolozi.

Prema jednom od Betinih izvora, stajalište Šešelja je da, ako Momčilovu ne bude dozvoljen posjet, on ne želi da ga posjete ni ostali članovi liječničkog tima.

Tajništvo suda još odlučuje o zahtjevu Šešelja, razmatrajući što bi mogao biti razlog za posjet ginekologa optuženom koji je muškarac, osim što je Momčilov član stranke koju predvodi Šešelj. To je tajništvo, podsjeća agencija, prošle godine uvelo nadzor Šešeljeve komunikacije s pravnim savjetnicima, članovima SRS-a, koja je bila povjerljiva, zbog sumnje da je u tim razgovorima Šešelj prenosio podatke o zaštićenim svjedocima u glavnom procesu koji se vodi protiv njega po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima od 1991. do 1993. godine.

Zbog zdravstvenih problema Šešelju je sredinom mjeseca ugrađen pacemaker, priopćili su ranije iz SRS-a, zatraživši da Haaški sud hitno omogući da Šešelja posjeti i pregleda tim srbijanskih liječnika za koje je Šešelj dao suglasnost. Nakon što mu je ugrađen pacemaker, a on iz bolnice vraćen u pritvor, Šešelj je još dva puta kratko boravio u bolnici, pri čemu su iz njegove stranke poručivali kako je u bolnicu prebačen jer mu je naglo pogoršano zdravstveno stanje, odnosno da mu je pozlilo.

Glasnogovornica suda Nerma Jelačić u oba slučaja objasnila da je riječ o preventivnom prebacivanju Šešelja u bolnicu radi praćenja njegovog zdravstvenog stanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srpska radikalna stranka, Vojislav Šešelj, Nerma Jelačić, Paja Momčilov, haag