A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/djecak-disleksija.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rana dijagnostika disleksije kao način rješavanja problema | Politika+
Zdravlje

DIJAGNOZA: Rana dijagnostika disleksije kao način rješavanja problema

Novo američko istraživanje pokazuje da bi se disleksija mogla otkriti još u predškolskoj dobi čime bi se djeca poštedjela suočavanja s tim problemom...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novo američko istraživanje pokazuje da bi se disleksija mogla otkriti još u predškolskoj dobi čime bi se djeca poštedjela suočavanja s tim problemom po polasku u školu kad ih se može stigmatizirati kao loše učenike te kao posljedicu gube osjećaj samopouzdanja.

 

Uobičajeno se te poteškoće u čitanju obično dijagnosticira tijekom drugog ili trećeg razreda osnovne škole, no znanstveni tim iz dječje bolnice u Bostonu kaže da se prvi znaci vide na snimkama mozga još u dobi od četiri ili pet godina kada je puno lakše kod djece ispraviti taj poremećaj prije nego počnu učiti čitati.

 

"To zovemo disleksičnim paradoksom", kaže Nadine Gaab iz laboratorija kognitivnih neuroznanosti u dječjoj bolnici u Bostonu.

 

"Do trenutka kad se dijagnoza postavi obično prođe oko tri godine u kojima djeci s disleksijom vršnjaci govore da su glupi a roditelji ih optužuju za lijenost. Znamo i da pate od pomanjkanja samopouzdanja i teško se s time nose", kaže voditeljica istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Njezin rad doprinos je razumijevanju disleksije kao problemu prepoznavanja pojedinačnih glasova koji formiraju jezik. Djeca koja pate od disleksije imaju problem spojiti pojedinačna slova koja tvore riječ u jedan pojam. S problemom disleksije suočeno je između pet i 17 posto sve djece.

 

Znanstvenici su skenirali mozgove predškolske djece dok su obavljali niz zadataka poput utvrđivanja počinju li dvije različite riječi istim slovom. Uočeno je da djeca, koja su u obitelji imala slučajeve disleksije, pri obavljanju toga zadatka imaju smanjenu moždanu aktivnost u određenim dijelovima mozga u odnosu na drugu djecu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraživanje, disleksija, bolest