Zdravlje

HRANA: U Sloveniji istraga o kancerogenom aflatoksinu u mlijeku

"Do sada je uništeno nekoliko tisuća litara mlijeka. Šteta je velika, ali je zdravlje potrošača važnije"

Piše: P/H

U mlijeku s nekoliko farmi u Sloveniji utvrđeni su tragovi kancerogenih aflatoksina, zbog čega je mlijeko moralo biti uništeno, a veterinarska uprava ispituje je li dio mlijeka dospio u prodaju, objavili su slovenski mediji.

"Do sada je uništeno nekoliko tisuća litara. Šteta je velika, ali je zdravlje potrošača važnije", za televizijsku postaju POP-TV izjavila je ravnateljica nacionalne veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič.

Aflatoksin je najprije nađen u svježem mlijeku s jedne farme iz okolice Bleda nakon dojave iz Italije, kamo je bilo prodano. Nakon toga je farmi privremeno zabranjena daljnja prodaja. Utvrđeno je da je izvor tragova toksina u mlijeku kukuruzno stočno brašno jednog slovenskog proizvođača.

Stočna hrana iz iste serije za koju se vjeruje da je kontamirana dospjela je i u neke druge farme, pa su u njima su napravljeni testovi, te do daljnjega zabranjena prodaja mlijeka.

Budući da se pretpostavlja da je mlijeko s nekih od farmi koje su koristile kontaminirano kukuruzno brašno u međuvremenu otišlo u prodaju, vrše se dodatne kontrole u trgovinama.

Ljubljanske mljekarne kao najveći domaći otkupljivač mlijeka objavile su u petak da je stočnu hranu koristio i jedan njihov proizvođač mlijeka, te da su dali uzorke mlijeka s te farme na analizu, ali tragovi toksina u njemu nisu otkriveni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Aflatoksin, Vida Čadonič Špelič, MLIJEKO, POLJOPRIVREDA