A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dubrovnik-napad-jna-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

DORH nastavlja progon odgovornih zbog zračnog napada na Dubrovnik | Politika+
Crna kronika

RATNI ZLOČINI: DORH nastavlja progon odgovornih zbog zračnog napada na Dubrovnik

Tražit će one koji su izdali naređenja da se krše pravila međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

Piše: PolitikaPlus/HIna

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku izvijestilo je danas da odustanak od progona protiv 27 pilota tadašnje JNA, zbog razaranja više gradova u Hrvatskoj te mjesta na dubrovačkom području, ne znači prestanak rada na progonu odgovornih u vezi s tim ratnim zločinom.

Dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je na internetskim stranicama da je još 1992. podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv 27-orice pilota zbog sumnje da su u avionaletima razarali civilne ciljeve i kulturne spomenike u više gradova u Hrvatskoj te mjesta na području Dubrovnika i time počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika.

Tražit će one koji su izdali naređenja da se krše pravila međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

Odvjetništvo navodi da je odustalo od progona tih pilota nakon istrage kojom je utvrđeno da oni nisu izvodili te borbene letove. U toj istrazi, kažu u odvjetništvu, nastojalo se putem međunarodne pravne pomoći od tužiteljskih ureda u regiji i pretraživanjem arhiva Međunarodnog kaznenog tribunala utvrditi jesu li ti piloti sudjelovali u razaranjima.

Ustvrdivši da je zločin počinjen, odvjetništvo je navelo da je postupak nastavljen kako bi se utvrdili točni osobni podaci viših zapovjednika u bivšoj JNA bez čijeg odobrenja nije bila moguća uporaba avijacije općenito, a posebno ne u napadima na naseljena mjesta.

U odvjetništvu kažu kako je nesporno da su, ne samo topničkim napadima, napadima s brodova i napadima pješaštva, nego i napadima iz zrakoplova, razarani Dubrovnik i njegove kulturne znamenitosti, s posljedicama po živote i imovinu civilnog stanovništva.

"Pa kako su i u slučajevima topničkih napada, napada pješaštva i napada s brodova procesuirani zapovjednici po zapovjednoj odgovornosti tako će se i u slučaju zračnih napada postupiti na isti način", navodi odvjetništvo koje dodaje da će nastaviti s traženjem provođenja obuhvatne kriminalističke obrade radi utvrđenja naredbodavaca koji su izdali naređenja da se krše pravila međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

Dubrovački Županijski sud potvrdio je jučer da je još prije sedam mjeseci obustavio istragu protiv pilota bivše JNA koji su bili osumnjičeni za ratni zločin protiv čovječnosti i bombardiranje dubrovačkog područja 1991. i 1992. Istraga je obustavljena početkom srpnja prošle godine zbog nedostatka dokaza.

Među osumnjičenima bila su i trojica crnogorskih pilota - Zoran Slavuljica, Miodrag Atanacković i Asim Pandžić te 24 pilota iz Makedonije, Srbije i Slovenije koji su 1991. bili na dužnosti u 172. lovačko-bombarderskom puku, čija je baza bila u podgoričkoj zračnoj luci u Golubovcima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratni zločini, dorh, dubrovnik, jna