A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ante-gotovina-mladen-markac-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jadranka Sloković: Kazna Gotovini i Markaču mogla bi biti bitno manja | Politika+
Crna kronika

ŽALBA: Jadranka Sloković: Kazna Gotovini i Markaču mogla bi biti bitno manja

'Treba odvojiti političko od vojnog djelovanja. Treba utvrditi jesu li se generali ponašali u skladu s onime što propisuje vojno djelovanje.'

Piše: Vanja Deželić

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač dobili su pomoć u 12 prominentnih stručnjaka, koji traže da im se omogući status prijatelja suda u Haagu kako bi svojim istraživanjima i analizom pomogli osuđenom dvojcu. Iako je njihova ideja hvalevrijedna, upitno je hoće li im zahtjev biti omogućen.

>> Dvanaest svjetskih stručnjaka tvrdi: Treba ukinuti presudu Gotovini i Markaču!

 

- Ne mogu biti prijatelji suda, to je u ovoj fazi nemoguće i taj će im zahtjev u svakom slučaju biti odbijen - rekla je odvjetnica Jadranka Sloković.

JADRANKA SLOKOVIĆ Treba odvojiti političko od vojnog djelovanja. Treba utvrditi jesu li se generali ponašali u skladu s onime što propisuje vojno djelovanje te ako jesu suditi im na temelju toga, a ne političkog djelovanja njihovih nadređenih

Kazao nam je isto to i odvjetnik Anto Nobilo, ali nije htio ulaziti u detalje jer nije pročitao cjelovitu analizu spomenutih stručnjaka i ne želi davati ocjene na temelju medijskih napisa.

No odvjetnica Vesna Alaburić smatra kako stručnjaci mogu biti prijatelji suda, i naglašava kako je inicijativa stručnjaka kao što su William Fenrick, bivši savjetnik glavne haške tužiteljice Arbour, generali Huffman i Roming, glavni odvjetnici američke vojske te profesor Garraway, jedan od najpoznatijiih stručnjaka za međunarodno pravo, velik dobitak za hrvatske generale.

- Moguće je biti prijatelj suda u bilo kojoj fazi. Tijekom cijelog postupka, a pod time se smatra i žalbeno vijeće, institucije koje smatraju da mogu biti korisne po pitanju procesa mogu se javiti sudu i izložiti svoja saznanja. Uvjerena sam kako će se sud upustiti u analizu podneska, ali eventualna promjena dijela optužbe o prekomjernom granatiranju ne može donijeti spektakularne rezultate jer Haag predmete promatra s aspekta ratnog i međunarodnog humanitarnog prava, brine o žrtvama.

U svakom slučaju, kaže, relevantna je činjenica da su eminentni stručnjaci vojnog prava pokazali interes za ovu presudu i odlučili je rasvjetliti sa stajališta vojnog prava.

Njena kolegica Sloković također smatra kako bi dio optužnice o prekomjernom granatiranju trebao pasti, ali za razliku od odvjetnice Alaburić, ona očekuje povoljnije rezultate.

VESNA ALABURIĆ eventualna promjena dijela optužbe o prekomjernom granatiranju ne može donijeti spektakularne rezultate jer Haag predmete promatra s aspekta ratnog i međunarodnog humanitarnog prava, brine o žrtvama

- Kazna može biti bitno manja. O godinama ne mogu govoriti, ali bit će bitno manja. Što se teze o zločinačkom pothvatu tiče, ona čini najveći dio optužnice i kazne. Nju bi trebalo rušiti, treba razbiti tezu da je cijela akcija Oluja bila usmjerena s ciljem progona Srba.

Ukratko je objasnila kako to učiniti.

- Treba odvojiti političko od vojnog djelovanja. Treba utvrditi jesu li se generali ponašali u skladu s onime što propisuje vojno djelovanje te ako jesu suditi im na temelju toga, a ne političkog djelovanja njihovih nadređenih - objasnila je.

Što se 12 stručnjaka tiče, vojno djelovanje je bilo besprijekorno, a kao dokaz tome daju način na koji je gađana Martićeva kuća.

- Pravno je nedopustiva procjena sudskog vijeća prema kojoj Martićeva kuća nije bila legitimni vojni cilj. Bila je. I gađana je besprijekorno jer nitko nije poginuo. To je dokaz da je general Gotovina sa svojom vojskom itekako vodio računa o civilima. Također, radijus od dvije stotine metara koji sudac Alphonse Orie dopušta kao prostor pogreške topništva smatramo nikad viđenim. Prema valjanim standardima taj prostor iznosi minimalno četiri stotine metara - stoji u analizi 12 stručnjaka.

 

>> PRAVA ISTINA Sve laži i zablude o haškoj presudi: Tko je stvarno Hrvatsku očistio od Srba

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

oluja, haag, mladen markač, ante gotovina