Kultura

FILMSKE NAGRADE: Umjetnik nominiran za šest, osvojio tri Zlatna gobusa

Prvi put je jedan francuski film osvojio Zlatni globus za najbolju komediju.

FOTO: Michel Hazanavicius
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Francuski film "Umjetnik" dominirao je u nedjelju navečer na 69. svečanoj dodjeli Zlatnih globusa osvojivši tri nagrade - za najbolju komediju, najboljeg glumca u komediji te najbolju originalnu glazbu.

Film Michela Hazanaviciusa predvodio je utrku za Zlatne globuse sa šest nominacija, a osvojivši tri postao je najnagrađivaniji film večeri.

Prvi put je jedan francuski film osvojio Zlatni globus za najbolju komediju.

Nagradu za najboljeg glumca u komediji osvojio je Jean Dujardin (39), već dobitnik Zlatne palme u Cannesu za istu ulogu. Prethodno je samo još jedan Francuz - Gerard Depardieu, osvojio Zlatni globus u istoj kategoriji za "Zelenu kartu" 1991.

Glazbu u filmu potpisuje Ludovic Bource.U kategoriji najbolje glumice u komediji ili mjuziklu najboljom je proglašena Michelle Williams za film "Moj tjedan s Marilyn".

Najboljom filmskom dramom proglašeni su "Nasljednici" Alexandera Paynea, a redateljem Martin Scorsese za film "Hugo". Redatelju je to treći Globus u karijeri.

Nagradu za najboljeg dramskog glumca osvojio je George Clooneyza nastup u "Nasljednicima", dok je najbolja glumica u drami Meryl Streep za utjelovljenje Margaret Thatcher u "Željeznoj dami".

Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Octavia Spencer u "Tajnom životu kućnih pomoćnica" i Christopher Plummer u "Početnicima".

Woody Allen dobio je Zlatni globus za najbolji scenarij ("Ponoć u Parizu"), a za najbolji strani film proglašen je iranski "Nader i Simin se rastaju" redatelja Asghara Farhadija.

Nominacije za Oscare objavit će se 24. siječnja. Svečana dodjela održava se u kazalištu Kodak 26. veljače.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UMJETNIK, Michel Hazanavicius, ZLATNI GLOBUS