A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Argentinska spisateljica predstavila knjigu 'Hrvati u Argentini' | Politika+
Kultura

VRIJEDAN URADAK: Argentinska spisateljica predstavila knjigu 'Hrvati u Argentini'

Knjiga donosi i pregled hrvatskih prezimena u toj zemlji.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Knjiga "Hrvati u Argentini" Carmen Vrljičak Verlichak, argentinske spisateljice hrvatskoga podrijetla, posvećena "onima koji počivaju daleko od domovine i onima koji su se vratili u Hrvatsku", predstavljena je u Zagrebu.

Hrvatski prijevod knjige koja je objavljena 2004. na španjolskome, uz pomoć povijesnih izvora i svjedočanstava prikazuje kako i zašto su se Hrvati doseljavali u Argentinu, kako su tamo živjeli, kojim su se poslovima bavili, a govori i o poslijeratnim tragedijama, Bleiburgu, te sudbinama ljudi nakon Drugog svjetskoga rata.

Knjiga donosi i pregled hrvatskih prezimena u toj zemlji, koja je 2009. samo u Buenos Airesu, prema podacima iz knjige, nosilo 45 tisuća osoba, a u istoimenoj provinciji njih oko 130 tisuća. Veliki broj osoba s hrvatskim prezimenima zabilježen je i Santa Feu (45 tisuća), te u Cordobi (oko 23 tisuće prezimena). Prisutnost Hrvata u Argentini vidljiva je i po toponimima, te imenima ulica i trgova, tako postoji ulica Jadransko more, Trg Republike Hrvatske, rijeke Milna, Drina, Sava, Jasna, Mirna, slap Mile Budak.

Objavljene fotografije iz obiteljskih albuma jednako su vrijedan dio knjige kao i tekstovi jer na najbolji način svjedoče o životu skromnoga hrvatskog svijeta, ocijenio je akademik Tonko Maroević. Knjiga ima povijesnu, ali još više i sentimentalnu težinu, dodao je.

Po njegovim riječima, knjiga prikazuje kako su se Hrvati snalazili u toj zemlji, stvarali uspješne karijere i afirmirali se u različitim poslovima, od slavnih književnika, izumitelja i inženjera, do onih teških, ali važnih, poput rudara ili tragača za zlatom.

Knjigu je predstavio i publicist Domagoj Ante Petrić, koji je također dugo živio u Argentini. Ustvrdio je da bi za cjelovit prikaz povijesti Hrvata u Argentini bilo potrebno puno više od jedne ili čak više knjiga, a svako poglavlje i ime iz knjige Carmen Vrljičak Verlichak moglo bi biti predmet zasebne knjige.

Iako knjiga ne donosi odgovore na sva pitanja o toj tematici, autorica je pokazala veliku spretnost i talent da u "kratkim potezima kista" prikaže cijeli jedan povijesni događaj, bez da ulazi u dubinu i velika razmatranja, rekao je Petrić.

Na promociji je bila i autorica knjige Carmen Vrljičak Verlichak. Rođena je u Madridu kao dijete hrvatskih roditelja, a kasnije seli u Argentinu. Školovala se u Buenos Airesu, gdje je diplomirala književnost i jezikoslovlje te magistrirala na radu o Thomasu Mannu. Bila je sveučilišna profesorica latinskoga jezika, suvremene kulture i španjolske književnosti, a kao novinar surađuje s dnevnikom "La Nacion". Izdavač njezine knjige o Hrvatima u Argentini je "Krivodolpress".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

knjiga, hrvatska, ARGENTINA