A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/johannes-brahms-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Albumblatt: Brahmsovo novootkriveno djelo na BBC-u izvodi Andras Schiff | Politika+
Kultura

OTKRIĆE: Albumblatt: Brahmsovo novootkriveno djelo na BBC-u izvodi Andras Schiff

"To je nevjerojatno otkriće koje daje fascinantan uvid u rad tog velikog skladatelja"

FOTO: Johannes Brahms
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Neobjavljeno Brahmsovo djelo, otkriveno gotovo 160 godina nakon što je skladano, izvest će se premijerno sljedećeg tjedna na BBC-ju. To vrlo kratko djelo od samo dvije minute koje je Brahms napisao 1853. kad je imao tek 20 godina, pronašao je slučajno britanski dirigent i muzikolog Christopher Hogwood dok je pregledavao rukopise u biblioteci američkog Princetona.

"To je nevjerojatno otkriće koje daje fascinantan uvid u rad tog velikog skladatelja"

Ta klavirska minijatura naslovljena "Albumblatt" malo je djelo ali savršeno skladano, navode na BBC-u.

"To je nevjerojatno otkriće koje daje fascinantan uvid u rad tog velikog skladatelja", istaknuo je Roger Wright, direktor Radija 3, BBC-jeve postaje za klasičnu glazbu.

Christopher Hogwood našao je tu minijaturu u knjizi koja je pripadala jednom dirigentu iz njemačkog Goettingena.

"Vidio je potpise nekoliko slavnih glazbenika koji su mu došli na večeru, među kojima Liszta i Schumanna, te se iznenadio otkrivši to maleno djelo Brahmsa, skladano kad je imao 20 godina", objasnio je u Guardianu, s kojim surađuje, Tom Service, voditelj emisije Music Matters na BBC3 tijekom koje će se djelo izvesti.

Temu Albumblatta iskoristio je Brahms 12 godina kasnije u drugom stavku njegova trija za glasovir, violinu i rog, op. 40.

U izvedbi mađarskog pijanista Andrasa Schiffa to će se djelo emitirati na Radio-3 BBC-ja 21. siječnja u 13 sati i 15 minuta.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andras schiff, JOHANNES BRAHMS, ALBUMBLATT, klasična glazba