Kultura

FILM: Dragojevićeva Parada hara hrvatskim i srpskim kinima

Preko 50 tisuća gledatelja u Hrvatskoj, preko 300 tisuća u Srbiji

FOTO: Srđan Dragojević
Piše: PolitikaPlus

Film Parada redatelja Srđana Dragojevića nastao je u koprodukciji četiriju zemalja – Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, u Hrvatskoj je u nepunih mjesec dana film vidjelo 50 941 gledatelja, a u Srbiji u razdoblju od studenoga do sada film je pogledalo čak 304 091 gledatelja.


Kako kažu iz hrvatskog distributera Blitz Film & Video Distributiona, nakon otvaranja u kinima Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, Parada postaje regionalni hit.

Parada je film koji na tragi-komičan način priča priču o konstantnoj bitki između dva svijeta u današnjem društvu, podijeljenom između tradicionalističke, homofobne većine i liberalne manjine.Priča prati dvoje potpuno različitih ljudi, mafijaša, ratnog heroja i vlasnika privatne kompanije i gay aktivista. Oni su mlad i uspješan gey par i bili bi sretni da žive bilo gdje drugdje u svijetu, osim u Srbiji. Radmilo i Mirko pokušavaju živjeti diskretno, no, ipak, svakog ih dana zlostavlja homofobna većina. Osim toga, Mirko je aktivist za prava homoseksualaca i sanja o tome da organizira prvi uspješni Gay Pride u Srbiji.

Nacionalisti i neonacisti pripremaju masakr u slučaju da se parada održi, dok policija odbija osigurati sudionicima zaštitu. Na kraju homofobni sredovječni srpski gangster žrtvuje sebe kako bi zaštitio prava homoseksualaca u svojoj zemlji. Parada je film koji je još jednom spojio Hrvate, Srbe i Bošnjake te na osebujan način opisao njihove međusobne odnose.
 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gay pride, film, parada, srđan dragojević