A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/indija-mlijeko-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Indijsko mlijeko onečišćeno ili razrijeđeno | Politika+
Zdravlje

ISTRAŽIVANJE: Indijsko mlijeko onečišćeno ili razrijeđeno

Šokantno je da su u uzorcima pronađeni i hidrogeni peroksid, urea i deterdžent.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nacionalna indijska ustanova za sigurnost hrane objavila je, na temelju prikupljenih uzoraka, da je indijsko mlijeko uglavnom razvodnjeno ili onečišćeno sastojcima iz umjetnih gnojiva, deterdženata i sredstava za izbjeljivanje.

Studija provedena u siječnju otkrila je da je prehrambena vrijednsot mlijeka osiromašena dodavanjem obranog mlijeka u prahu i glukoze, a šokantno je da su u uzorcima pronađeni i hidrogeni peroksid, urea i deterdžent.

Hidrogeni peroksid stavlja se u sredstvo za izbjeljivanje, a ureu sadrže umjetna gnojiva.

"Konzumiranje mlijeka koje sadrži deterdžent opasno je za zdravlje, pokazuje nedostatak higijene u rukovanju i nadzoru nad preradom mliječnih proizvoda, napisali su autori.

"Dodavanje vode ne smanjuje samo nutritivne vrijednosti mlijeka već je onečišćena voda opasna po zdravlje", piše u studiji koju je zasad ministarstvo zdravstva odbilo komentirati.

Indija, najveći svjetski proizvođač mlijeka, dugo se bori protiv beskrupuloznih trgovaca koji onečišćuju hranu i mlijeko. Gotovo 70 posto od 1.791 uzoraka uzetih u sve 33 države, bilo je onečišćeno ili razrijeđeno, pokazala je studija. Najviše loših uzoraka bilo je u New Delhiju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

miljeko, indija