Zdravlje

REAKCIJA: Ostojić: Poskupljenje cigareta uopće se nije razmatralo kao mjera

'Za Hrvatsku kao turističku zemlju najprimjereniji austrijski model, što znači uz osiguranje zakonski propisanih prostora za pušače, omogućiti ugostiteljskim objektima izbor.'

FOTO: Rajko Ostojić
Piše: PolitikaPlus

Nakon upita od strane medija, iz ministarstva zdravlja stigla je pismena reakcija ministra Rajka Ostojića na tekst objavljen u Vjesniku, 9. siječnja 2012. godine, pod naslovom „Ministar Ostojić bit će oštriji prema pušačima od prethodnika Milinovića“ te na Vjesnikovom portalu pod naslovom „Uskoro poskupljenje cigareta i rigidne mjere protiv pušenja?“. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

S obzirom da su teze iz spomenutog teksta preuzeli i drugi portali, dužnost nam je reagirati i ispraviti potpuno netočne informacije o skorom drastičnom poskupljenju cigareta i rigidnim mjerama protiv pušenja.

Prilikom pisanja teksta autorica, gospođa Ana Lonjak Božičević, nije uopće kontaktirala ministra zdravlja pa uopće nije jasno na temelju čega uredništvo izvlači naslov o skorom poskupljenju cigareta i drastičnim mjerama protiv pušenja.

 

Želimo i ovom prigodom naglasiti da ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić u potpunosti podupire spomenuti Zakon, kao i Konvenciju o nadzoru nad duhanom, ali jednako tako poštuje i činjenicu da je u njegovoj primjeni vlasnicima ugostiteljskih objekata bilo dopušteno osiguravanje posebnih prostorija za pušenje.

 

Ministar Ostojić godinama naglašava i kako je za Hrvatsku kao turističku zemlju najprimjereniji austrijski model, što znači uz osiguranje zakonski propisanih prostora za pušače, omogućiti ugostiteljskim objektima izbor. Što se poskupljenja cigareta tiče, one nisu u ovom trenutku razmatrane kao mjera.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cigarete, pušenje, rajko ostojić, ministarstvo zdravlja