A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/dunja-gotovina-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dunja je umirovljena jer nije ispunjavala kriterije, a ne po nalogu Sanadera? | Politika+
Hrvatska

KONTROVERZNO: Dunja je umirovljena jer nije ispunjavala kriterije, a ne po nalogu Sanadera?

'U obzir su se uzimale godine radnog staža, životna dob i životni standard, tvrdi izvor koji je tada bio u vrhu MORH-a

Piše: Vanja Deželić

Ministar obrane Ante Kotromanović najavio je preispitivanje umirovljenja Dunje Gotovine, što znači da bi se supruga generala Gotovine u bliskoj budućnosti mogla vratiti na posao s kojeg je 'prognana' u listopadu 2004. godine.

"Nikakvih pritisaka nije bilo. Ivo Sanader, ili bilo tko drugi nema veze s tim. Kriteriji su bili standardni za sve, a u obzir su se uzimale godine radnog staža, životna dob i životni standard."

Tada je ministar bio Berislav Rončević i njegov je potpis na rješenje o umirovljenju bilo ključno, no mnogi vjeruju kako je na odluku utjecao državni vrh, na čelu s premijerom Ivom Sanaderom.

- Nikakvih pritisaka nije bilo. Ivo Sanader, ili bilo tko drugi nema veze s tim. Kriteriji su bili standardni za sve, a u obzir su se uzimale godine radnog staža, životna dob i životni standard. Hrvatska je tada činila sve kako bi zadovoljila uvjete koje je pred nju postavio NATO, čijem se članstvu željelo pristupiti. Dunja Gotovina bila je jedna od desetak tisuća drugih koji su dobili rješenje o umirovljenju jer je u to vrijeme trebalo provesti reforme prema NATO standardima - kaže nam izvor blizak MORH-u.

Upitno je to što je Dunja Gotovina tada imala tada svega 41 godinu i odluka o umirovljenju nije imala smisla, barem ne ako se pogleda službeno obrazloženje.

Upitno je to što je Dunja Gotovina tada imala tada svega 41 godinu i odluka o umirovljenju nije imala smisla, barem ne ako se pogleda službeno obrazloženje, u kojem je stajalo da je "utvrđena njezina neperspektivnost po kriteriju godina u činu, odnosno da nije promicana, te je umirovljena s obzirom na njezinu životnu dob i uz sagledavanje ukupnog kadrovskog potencijala". Neslužbeno, vjeruje se da je odluka stigla jer je njen suprug tada još bio u bijegu, a to je predstavljalo prepreku ulasku Hrvatske u NATO i Europsku uniju.

Ako postupak nagodbe s MORH-om bude riješen u njenu korist dobit će sve zaostale plaće, odnosno 677 tisuća kuna.

Stoga je Dunja Gotovina zatražila zaštitu svojih prava, posebno jer joj je i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dao do znanja da jednostavno nema zakonito pravo na umirovljenje "jer nije navršila dvadeset godina radnog staža", zbog čega nije mogla primati mirovinu nakon "umirovljenja", a sukladno tome nije imala niti zdravstveno osiguranje. Cijeli je slučaj iznijela pred Upravnim sudom, gdje je 2006. godine pravomoćnom presudom potvrdila da je u pravu i kako mora biti vraćena na posao koji joj po činu i stručnoj spremi pripada. No, to se nije dogodilo do današnjeg dana i ako postupak nagodbe s MORH-om bude riješen u njenu korist dobit će sve zaostale plaće, odnosno 677 tisuća kuna.

- Da je sve bilo u redu sa stažom, bila bi umirovljena. Prema onome što smo utvrdili u rješenju njeno je umirovljenje bilo potpuno opravdano. Kasnije je utvrđeno da na temelju staža nije bilo uvjeta za umirovljenje, ona je s time otišla na Upravni sud, koji nije prihvatio dio staža i tu priča staje - kaže nam naš izvor.

Ministra Berislava Rončevića je 2008. naslijedio Branko Vukelić, a njega 2010. Davor Božinović, ali slučaj Dunje Gotovine nije riješen. Ostaje za vidjeti hoće li ministar Ante Kontromanović biti njena - treća sreća.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

morh, ante kotromanović, dunja gotovina, nato, ante gotovina, ministarstvo obrane