A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/florence-hartmann-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Francuska odbija nalog Haaga: Florence Hartmann ostaje na slobodi | Politika+
Hrvatska

ICTY: Francuska odbija nalog Haaga: Florence Hartmann ostaje na slobodi

"Tekst dokumenta kojim je određena suradnja s ICTY-em odnosi se samo na teške ratne zločine zbog kojih je sud i uspostavljen"

FOTO: Florence Hartmann
Piše: PolitikaPlus /Hina/AFP

Francuska neće uhititi bivšu glasnogovornicu tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Florence Hartmann iako je sud izdao uhidbeni nalog zbog nepoštivanja suda, priopćilo je  francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Sudsku odluku i kažnjavanju Hartmann su osudili novinari diljem svijeta i razne udruge, uključujući i Reportere bez granica.

"Tekst dokumenta kojim je određena suradnja s ICTY-em odnosi se samo na teške ratne zločine zbog kojih je sud i uspostavljen", objašnjava se u priopćenju.

ICTY je sredinom studenoga izdao uhidbeni nalog za Hartmann jer je odbila platiti novčanu kaznu od 7.000 eura za napoštivanje suda. Presuda je donesena 2009., a 2011 ju je u srpnju potvrdilo i žalbeno vijeće. Sud je tu novčanu kaznu pretvorio u sedmodnevnu zatvorsku kaznu, zatraživši od Francuske da Hartmann uhiti i prebaci u Den Haag.

U svojoj knjizi "Mir i kazna" iz 2007., Hartman je objavila dvije tajne odluke žalbenog vijeća u vezi procesa protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića koje su, kako ona smatra, mogle dokazati umiješanost srbijanske države u pokolj u Srebrenici.

Sudsku odluku i kažnjavanju Hartmann su osudili novinari diljem svijeta i razne udruge, uključujući i Reportere bez granica. Početkom prosinca, Hartmann je u Zagrebu primila nagradu Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ICTY, MEDIJI, RATNI ZLOČINI, FLORENCE HARTMANN, HAAG