A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/info_stara_racunala2.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'Djeca tehnologije: elektronička računala' | Politika+
Kultura

IZLOŽBA: 'Djeca tehnologije: elektronička računala'

Izložba u povodu 30 godina od nastanka prvog osobnog računala IBM-a i s ciljem da se ukaže na činjenice vezane za nastanak i tehnološki razvoj..

Piše: PolitikaPlus/Hina

 "Djeca tehnologije: elektronička računala" naziv je izložbe koja će biti danas otvorena u Tehničkom muzeju u povodu 30 godina od nastanka prvog osobnog računala IBM-a i s ciljem da se ukaže na činjenice vezane za nastanak i tehnološki razvoj, posebno današnjih osobnih računala.

 

Slijedom tehnološkoga razvoja prikazani su dijelovi računala koji su s vremenom postajali sve manji i učinkovitiji. U konačnici imamo računala mase samo nekoliko kilograma koja su neusporedivo učinkovitija od nekadašnih računala ENIAC mase 30 tona, koje je zapremalo površinu od 120 četvornih metara.

 

Izloženo je 114 eksponata, dvadesetak panoa i vremenska lenta te izgrađena prostorija - igraonica sa starim računalima u funkciji. Izložba je otvorena do 26. veljače, a njezini autori su Vesna Dakić i Želimir Kozlina.

 

Na izložbi se mogu vidjeti i rijetki izlošci kao što je magnetski bubanj, naprava kakva je služila kao vanjska računalna memorija prvog komercijalnog elektroničkog računala. Izložena je i komunikacijska oprema koja je poslužila za uspostavu prve internetske veze u Hrvatskoj. Može se vidjeti i prvo osobno računalo IBM-a te računala koja su razvijena i proizvedena u Hrvatskoj i na području bivše države na kojima su se stjecala prva praktična informatička iskustva.

 

Izložba je podijeljena je u pet cjelina: kalkulatori, razvoj tehnologije do IBM PC-a, tehnologija nakon IBM PC-a (1981.), PC (osobna računala) i računala posebne namjene te PC (osobna računala), prijenosna i mini računala strane proizvodnje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tehnički muzej, pc, računala, izložba