Kultura

AKADEMICI: Akademik Rudan: HAZU će se morati natjecati za dodatan novac

Akademici su jednodušno podržali to stajalište glavnoga tajnika, kao i iznijete prijedloge, među kojima je i prijedlog da se izmjenama i dopunama financijski plan HAZU za ovu godinu poveća za milijun i 150 tisuća kuna pa sada iznosi 72 milijuna i 860 tisuća kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) morat će se natjecati za dodatan novac mjerodavnih ministarstava i grada jer proračunski novac nije ni izdaleka dostatan za željenu nakladničku, izložbenu te ostale aktivnosti Akademije, istaknuo je glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan na današnjoj redovitoj skupštini u palači Akademije.

Akademici su jednodušno podržali to stajalište glavnoga tajnika, kao i iznijete prijedloge, među kojima je i prijedlog da se izmjenama i dopunama financijski plan HAZU za ovu godinu poveća za milijun i 150 tisuća kuna pa sada iznosi 72 milijuna i 860 tisuća kuna.

Napomenuo je da nije izražen financijski plan Akademije za 2012. te da je za razdoblje od siječnja do ožujka iduće godine donesena odluka o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa jer, podsjetio je, zbog nedavnih parlamentarnih izbora nije donesen Državni proračun za 2012.

Iz istih su razloga akademici jednodušno prihvatili i planove rada HAZU za 2012. kao orijentacijske, a takvo su stajalište imali i o prijedlogu da se dosadašnje Znanstveno vijeće za naftu preimenuje u Znanstveno vijeće za naftu i plin.

Izrada Strategije razvoja hrvatskog obrazovnog i istraživačkog prostora bit će pak, istaknuo je akademik Rudan, možda i najvažnija djelatnost HAZU u godini koja dolazi u kojoj će, najavio je, HAZU izabrati i nove članove - do ukupno 23 redovita člana, do ukupno devet dopisnih, do ukupno 11 članova-suradnika, a bit će i ponovni izbor sedam članova-suradnika HAZU.

Knjižnica Akademije planira, uz uobičajenu knjižničnu djelatnost, i digitalizaciju 134 sveska, odnosno 57.200 stranica, a HAZU će, najavio je Rudan, i nadalje potpomagati znanstvenoistraživački rad, izdavačku djelatnost i organizaciju znanstvenih skupova sredstvima Zaklade HAZU koja ima financijsku imovinu od 42 milijuna kuna.

Akademija će i na godinu dodijeliti Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća, a kako je istaknuo Rudan, konačno će pripremiti za tisak i objaviti peti svezak edicije "Hrvatska i Europa. XX. stoljeće" (od 1918.).

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uvodno je pak podsjetio na sve aktivnosti te vodeće hrvatske znanstvene i umjetničke ustanove koja je ove godine pripremila stotinjak znanstvenih i 50-ak umjetničkih događanja.

Tako je, podsjetio je akademik Kusić, HAZU ove godine proslavila 150. obljetnicu osnutka, a 29. i 30. studenoga ove godine nizom događanja u sklopu prvih Dana otvorenih vrata HAZU građanima otvorila svoje prostorije i zavode i približila im svoju djelatnost.

Akademik Kusić osvrnuo se i na ono što je, kako je rekao, Akademija obećala da će učiniti a nije napravila, a to je, primjerice, klub u Knjižnici HAZU, sobe hrvatskih nobelovaca te tematske skupštine.

Nakon redovite skupštine održan je prigodni božićni domjenak na kojemu je snimljena i zajednička fotografija svih članova i zaposlenika HAZU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KULTURA, AKADEMICI, HAZU