A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/predrag%20matvejevic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predragu Matvejeviću uručen Kiklop za životno djelo | Politika+
Kultura

NAGRADA: Predragu Matvejeviću uručen Kiklop za životno djelo

Nagradu "Kiklop" je 2004. utemeljio Sa(n)jam knjige u Istri kojom se godišnje želi valorizirati nakladničku struku i stručnim kriterijima vrednovati svekoliki rad na knjizi.

FOTO: Predrag Matvejević
Piše: PolitikaPlus/Hina

Književnik i publicist Predrag Matvejević dobitnik je ovogodišnje knjižne nagrade "Kiklop" za životno djelo, a nagrada mu je danas uručena u Muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta srca".

Riječ je o godišnjoj nagradi koja se, u sklopu Sajma knjige u Istri, dodjeljuje za postignuća u knjižnoj produkciji hrvatskih nakladnika namijenjenoj knjižarskoj prodaji za koju se natječu izdanja objavljena u Hrvatskoj. Nagradu "Kiklop" je 2004. utemeljio Sa(n)jam knjige u Istri kojom se godišnje želi valorizirati nakladničku struku i stručnim kriterijima vrednovati svekoliki rad na knjizi.

Ovogodišnji "Kiklop" za urednika godine dodijeljen je Ireni Lukšić, dok je za prozno djelo godine uručen Ludwigu Baueru za djelo "Zavičaj, zaborav" u izdanju Frakture.

Nagradu "Kiklop" za debitantsku knjigu godine dobila je Merita Arslani za knjigu "Anđeli će samo zaspati" u izdanju Naklade Ljevak, za pjesničku zbirku godine Darija Žilić za zbirku "Pleši, Modesty, pleši" nakladnika Algoritam, dok je za knjigu eseja nagradu dobila Andrea Zlatar za knjigu "Rječnik tijela: dodiri, otpor, žene" u izdanju Naklade Ljevak.

"Kiklop" za publicističku knjigu godine osvojio je Nikola Batušić za knjigu "Četiri godišnja doba: memoarski putopisi" u izdanju Profil multimedije, za znanstvenu knjigu godine Viktor Žmegač za knjigu "Prošlost i budućnost 20. stoljeća: kulturološke teme epohe" u izdanju Matice hrvatske, dok su nagradu za slikovnicu godine osvojile Sanja Pilić i Katarina Halužan za slikovnicu "Maša i gosti" u izdanju Mozaik knjige.

Za knjigu godine za djecu i mladež proglašena je knjiga autorica Julijane Matanović i Anke Dorić "One misle da smo male" u izdanju Mozaik knjige, dok je "Kiklop" za knjigu inozemnog autora godine osvojila Alice Munro za knjigu "Služba, družba, prošnja, ljubav, brak" koju je prevela Maja Šoljan nakladnika Ocean mora. Maji Šoljan pripao je i "Kiklop" za prijevod godine za knjigu "Služba, družba, prošnja, ljubav, brak".

Za leksikografsko djelo nagradu je dobio Tomislav Ladan za djelo "Osmojezični enciklopedijski rječnik: hrvatski ili srpski, ruski, engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski, latinski", svezak 8. Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Nakon sedam dodjela statue "Kiklop" koju je izradio akademski kipar i slikar Josip Diminić, od ove godine dobitnici dobivaju novu skulpturu "Kiklopa" keramičarke i skulptorice Marine Orlić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KNJIŽEVNOST, NAGRADA, PREDRAG MATVEJEVIĆ, KIKLOP