A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-zvonimir-cicak-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Čičak: Florence Hartmann dolazi u Zagreb preuzeti nagradu HHO-a | Politika+
Hrvatska

NAGRADA: Čičak: Florence Hartmann dolazi u Zagreb preuzeti nagradu HHO-a

"Ako gospođu Hartmann nisu uhitili u Francuskoj zašto bi je uhitila Hrvatska", kazao je Čičak.

FOTO: Ivan Zvonimir Čičak
Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivša glasnogovornica haaškoga tužiteljstva Florence Hartmann, osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja Haaškog suda, dobitnica je nagrade Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) za životno djelo, izvijestio je danas HHO koji najavljuje da će Hartmann, za kojom je sud u Haagu izdao nalog za uhićenjem, danas doputovati u Hrvatsku.

U HHO-u kažu da su zbog "delikatnosti situacije, vezano uz slučaj Florence Hartmann i odluke tribunala u Haagu, kao i moguće konzekvence koje iz te odluke prozilaze" u stalnom kontaktu s institucijama hrvatske države.

Novinarka i bivša glasnogovornica haaškoga tužiteljstva trebala bi iz Pariza doputovati zrakoplovom u Zagreb danas u 11,45 sati, a nagradu primiti sutra na svečanosti u Novinarskom domu.

Predsjednik HHO-o Ivan Zvonimir Čičak Hini je kazao da je o dolasku Hartmann razgovarao i sa sudskim vlastima i sa policijom.

"Ako gospođu Hartmann nisu uhitili u Francuskoj zašto bi je uhitila Hrvatska", kazao je Čičak koji će dobitnicu nagrade dočekati u zagrebačkoj zračnoj luci.

Od glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca doznaje se da u Hrvatskoj ne postoji nikakav uhidbeni nalog protiv Hartmann.

"U Hrvatskoj nema nikakvih mjera protiv nje i naš ured Interpola nije primio nikakav nalog za uhićenjem", kazao je Hini Borovec.

Florence Hartmann dobitnica je nagrade za životno djelo koju HHO dodjeljuje posljednje tri godine, a od nedavno nosi naziv "Petar Mrkalj". U HHO-u kažu da nije uobičajeno unaprijed objavljivati imena nagrađenih, no u slučaju Hartmann to su učinili zbog, kako kažu, specifičnih i složenih uvjeta u kojima će ta nagrada ove godine biti dodijeljena.

Haaški je sud polovicom studenoga izdao nalog za uhićenje negdašnje glasnogovornice tužiteljstva koja je zbog nepoštivanja suda bila novčano kažnjena sa 7000 eura, ali tu kaznu nije platila pa je pretvorena u zatvorsku. ICTY je tada od Francuske zatražio da je obavijesti o pravima i s Nizozemskom sudjeluje u njezinu transferu u haaški pritvor. U nalogu piše da se "od vlasti svih zemalja, kroz koje bi gospođa Hartmann mogla putovati, zahtijeva da ju zadrže u pritvoru".

Francuska novinarka, koja je od 2000. do 2006. bila glasnogovornica tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte, osuđena je 2009. za nepoštivanje suda jer je objavila dvije povjerljive sudske odluke iz procesa protiv bivšega srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Ove je godine prizivno vijeće odbacilo njezinu žalbu i potvrdilo prvostupanjsku presudu.

Sud je tražio da plati kaznu ili ga obavijesti o razlozima nemogućnosti plaćanja. Ona se dvaput pismeno obratila predsjedniku suda Patricku Robinsonu i tvrdila kako ne može platiti kaznu, te podsjetila sud da je i na suđenju 2008. prihvaćeno kako ona nema novca za obranu.

Pismeno je obavijestila sud da su osobe koje nju podupiru skupile novac za kaznu i uplatile ga na račun u francuskoj banci, odakle ga sud može podignuti, ali sud zahtijeva da Hartmann osobno uplati novčanu kaznu sudu.

HHO je odluke o dodijeli ovogodišnjih nagrada njoj i ostalim laureatima donio tajnim glasovanjem na sjednici svih članova 2. prosinca. Nagrade se dodjeljuju povodom Dana ljudskih prava, 10. prosinca, a pod pokroviteljstvom predsjednika posljednjeg saziva Hrvatskog sabora Luke Bebića koji je, kako se doznaje, i dobitnik nagrade "Miko Tripalo". Ta se nagrada dodjeljuje državnim dužnosnicima, predstavnicima tijela lokalne samouprave i političarima za iznimni doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava, a koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde.

Neslužbeno se doznaje da je Bebić nagradu dobio zbog zaštite parlamentarizma u Hrvatskoj.

U Novinarskom domu uručit će se još i nagrade "Joško Kulušić" koja se dodjeljuje istaknutim novinarima, uredništvima ili medijima za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja te nagrada "Sulejman Mašović - Jovan Nikolić - Luka Vincetić" za doprinos u promicanju međureligijskog dijaloga, ekumenizma i vjerske tolerancije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HAAG, Florence Hartmann, HHO, IVAN ZVONIMIR ČIČAK