A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/napad%20dubrovnik%2091.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Obilježena dvadeseta godišnjica herojske obrane Dubrovnika | Politika+
Crna kronika

20 GODINA: Obilježena dvadeseta godišnjica herojske obrane Dubrovnika

'Najteže je bilo bojovnicima na prvoj crti koji su branili položaje sedam mjeseci. Hvala svim Dubrovčanima što su mi vjerovali i u moje vođenje i moje zapovijedanje.'

FOTO: Centar domovinskograta.hr
Piše: PolitikaPlus/Hina

Dubrovnik i Dubrovčani danas su obilježili 20. godišnjicu obrane Dubrovnika i Dan dubrovačkih branitelja 6. prosinca, a na središnjoj svečanosti ispred crkve sv. Vlaha bio je i hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović.

Nakon svečanog mimohoda dubrovačkih branitelja Stradunom održano je i svečano postrojavanje i smotra oko 800 branitelja iz 1991. godine.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske Ivo Josipović rekao je kako se s ponosom sjećamo svih onih koji su poginuli za slobodu Dubrovnika i Hrvatske te da ih nikada nećemo zaboraviti jer, podsjetio je, sloboda nema cijene ni u srebru ni u zlatu, a nažalost ni u ljudskim životima.

Dodao je kako vjeruje u Hrvatsku koja nosi duh i hrvatskih branitelja i koja je prošla najteže trenutke, a danas se bori s drugim izazovima.

"Dubrovnik je mjesto gdje se susreću i povijest i budućnost i vjerujem da će ovaj grad ostati cvijet svjetske baštine", istaknuo je predsjednik Josipović, koji je na današnjoj svečanosti posmrtno odlikovao Miljenka Bratoša, sekretara Sekretarijata za obranu dubrovačke općine i ključnu osobu za pripremu obrane 1991. godine, a gradu Dubrovniku i dubrovačkim braniteljima 91. dodijelio Povelju RH.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić podsjetio je kako je 6. prosinca 1991. za Dubrovnik veliki dan, kada je grad obranjen, te kako treba reći jedno veliko hvala svim braniteljima, invalidima, obiteljima poginulih te poginulim braniteljima bez čije žrtve danas Hrvatske ne bi bilo.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je da vjerujemo i u sv. Nikolu i u sv. Vlaha, ali, rekao je, grad Dubrovnik obranili su dubrovački branitelji.

Burno pozdravljen, ratni zapovjednik obrane Dubrovnika general bojnik Nojko Marinović rekao je kako je od 194 poginula branitelja u Domovinskom ratu tijekom najsnažnije opsade tog područja u prava tri mjeseca poginulo njih 94.

"Najteže je bilo bojovnicima na prvoj crti koji su branili položaje sedam mjeseci. Hvala svim Dubrovčanima što su mi vjerovali i u moje vođenje i moje zapovijedanje", rekao je.

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general pukovnik Drago Lovrić s posebnim je poštovanjem pozdravio sve dubrovačke branitelje i zahvalio im što su svojom snagom i odlučnošću uspjeli sačuvati Dubrovnik od osvajačkih težnji.

Prije središnje svečanosti predsjednik je položio vijenac na spomen-križ na braniteljskom groblju na Boninovu, a obišao je i spomen-sobu poginulim dubrovačkim braniteljima u palači Sponzi.

Dan 6. prosinca 1991. ostat će zapamćen kao jedan od najgorih dana u dubrovačkoj povijesti. Tog su dana pripadnici srpsko-crnogorskih postrojba iz sveg oružja napali Dubrovnik, pri čemu je poginulo 19 branitelja i civila, a još 60 ljudi teže je ili lakše ranjeno. Na povijesnu jezgru grada palo je nekoliko tisuća granata, devet je palača potpuno izgorjelo, a 461 zgrada teško je oštećena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jna, srbija, napad, dubrovnik