A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/mars-rover-nasa.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

NASA: Kreće u potragu, ima li života na Marsu?! | Politika+
Tehnologija

CRVENI PLANET: NASA: Kreće u potragu, ima li života na Marsu?!

Rover će tragati za dokazima, podržava li Mars život mikroba, i je li ranije podržavao. ‘Ovo je stroj iz snova za znanstvenike koji proučavaju Mars'.

FOTO: Mars Rover
FOTO: Reuters
Piše: PolitikaPlus
Nakon gotovo deset godina planiranja, višestrukog prekoračenja troškova i dvogodišnje odgode, američka svemirska agencija NASA napokon je spremna da krajem ovoga tjedna lansira svoj sljedeći Marsov rover.
Veliki rover će koristiti svu opremu kako bi se ocijenila prošla i sadašnja sposobnost Marsa da podržava život. On će tragati za ugljikovim spojevima - gradivim blokovima života kakvog poznajemo, i procijeniti kakav je Crveni planet bio davno prije.

 

Rover Curiosity, koji je veličine automobila, središnji je element NASA-ine misije Marsov znanstveni laboratorij (MSL), vrijedne 2,5 milijarde dolara od čega je 1,8 milijardi dolara utrošeno za razvoj. Trebali bi poletjeti iz baze ratnog zrakoplovstva u Cape Canaveralu na Floridi u subotu, 26. studenog, nakon 24-satne odgode zbog problema s akumulatorima rakete, objavila je NASA. Lansiranje dolazi dvije godine kasnije od prvotnih planova ekipe MSL-a, što je u konačnici povećalo troškove misije za 56 posto.No, Curiosity je sada na lansirnoj rampi, smješten na vrhu rakete-nosača Atlas 5 i većina očiju sada je usmjerena na budućnost rovera, odnosno njegovo traganje za dokazima podržava li Mars život mikroba, i je li ranije podržavao.
‘Ovo je stroj iz snova za znanstvenike koji proučavaju Mars’, rekao je novinarima Ashwin Vasavada, zamjenik vođe projekta MSL-a u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL) u Pasadeni, Kalifornija. ‘Taj rover nije samo tehnički najsposobniji rover ikada poslan na drugi planet, to je zapravo najsposobnijih znanstveni istraživač koji smo ikada poslali u svemir’, naglasio je Vasavada.

 


Težak jednu tonu, Curiosity je pet puta teži od svojih neposrednih prethodnika na Marsu, rovera blizanaca Spirit i Opportunity, koji su sletjeli na Crveni planet u siječnju 2004. u potrazi za znakovima nekadašnjeg djelovanja vode. Dok su Spirit i Opportunity svaki nosili po pet znanstvenih instrumenata, Curiosity se može pohvaliti s deset, kao i s bušilicom, koja će mu omogućiti pristup unutrašnjosti Marsovih stijena. Veliki rover će koristiti svu tu opremu kako bi se ocijenila prošla i sadašnja sposobnost Marsa da podržava život. On će tragati za ugljikovim spojevima - gradivim blokovima života kakvog poznajemo, i procijeniti kakav je Crveni planet bio davno prije.MSL nije misija za otkrivanje života na Marsu, ali će postaviti temelje za buduće napore koji bi mogli biti usmjereni na dokaze o mikrobnim Marsovcima, rekli su dužnosnici


‘Mi premošćujemo jaz od 'traganja za vodom' do potrage za znacima života’, rekao je Doug McCuistion, voditelj NASA-ina programa za istraživanje Marsa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mikrobi, mars, crveni planet, rover, nasa, tragovi života