A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/stjepan-mesic.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gdje je 150.000 dolara australskih iseljenika darovanih Hrvatskoj? | Politika+
Hrvatska

SUMNJIVI MESIĆ?: Gdje je 150.000 dolara australskih iseljenika darovanih Hrvatskoj?

Mesić je u Australiji početkom 90-ih dobivao novac i u gotovini, dobivao je tisuće dolara od tamošnjih zarada na zabavama za pomoć domovini

FOTO: Screenshot/Youtube
Piše: PolitikaPlus/VLM

Ina Vukić posjeduje golemu dokumentaciju o novcu poslanom iz dijaspore, ali nitko iz hrvatskih institucija, osim novinara, nije ju pitao da im je pokaže

 

Bivši šef države Stjepan Mesić ponovno je ostavio prostor sumnjama oko manipulacija čekovima koje su australski Hrvati početkom 90-ih darovali Hrvatskoj za obranu, za oružje, za pomoć braniteljima, izbjeglicama, a koje je i on osobno primao tijekom boravka ondje. Nakon što se nije mogao obraniti od proustaških govora u Australiji, koje je nazivao “navodnima”, iako je cijela nacija vidjela što je rekao, Mesić se sad pokušava obraniti od pitanja što je bilo s tim čekovima iz Australije na kojima nisu bili mali iznosi novca.

 

Mesić je, naime, za klevetu tužio Darka Petričića, koji ga je optužio da je njegovu predsjedničku kampanju financirala albanska mafija. Tako je nedavno održano sudsko ročište u Zagrebu na kojemu je Petričić pred Mesićem ustvrdio da australski Hrvati govore o torbama novca koje je Mesić nosio u Hrvatsku tijekom rata. A Mesić je na to odgovorio da nikakav novac nije dobio, osim jednog čeka od 30 ili 50 tisuća dolara za gospićku bolnicu, nije se mogao sjetiti iznosa, ali da se taj ček u metežu pri njegovu odlasku negdje zametnuo.


Mesić je tako sam sebi skočio u usta i otvorio vrata opravdanim sumnjama da je priča o čekovima iz Australije u najmanju ruku šuplja, nesuvisla, puna nepoznanica. Jer je Mesić za predizborne predsjedničke kampanje 2000. govorio da je dobio ček za obnovu Hrvatskog sabora te da ga je dao Žarku Domljanu, kao i da je tijekom boravka u Australiji spominjan ček za gospićku bolnicu, ali da ga nikad nije dobio jer da je za njegova boravka bio zagubljen i da je poslije pronađen. Što je onda od toga istina? Koji Mesić govori istinu? Današnji ili onaj od prije deset godina? Ili je istina neka treća?

 

No videosnimke iz 1992. koje se mogu naći na internetu opovrgavaju Mesića, a njegove tvrdnje pobija i psihologinja Ina Vukić koja je početkom 90-ih bila tajnica HDZ-a za Australiju. 

– Od 1993. Mesić nije dobrodošao među većinu hrvatskih rodoljuba, a nije se ni trudio posjetiti nas. Možda se bojao neugodnih pitanja. Dolazio je početkom 90-ih i posjetio sve klubove, one koji su imali fotografiju Pavelića, ali i one s Titovim slikama i jugoslavenskim zastavama. To su radili svi političari iz Hrvatske jer smo vjerovali u Tuđmanovu ideju pomirbe. A upravo je Mesić prvi govorio o pobjedama NDH i Titovim partizanima. On je taj koji je našu ljubav za slobodnom i demokratskom Hrvatskom ocrnio i kolektivno nas oklevetao kao iseljeničku skupinu koja uzdiže ustaštvo. Ja sam ga slušala i zgražala sam se vrteći poslije te snimke, ne vjerujući vlastitim ušima. Vjerujem da je to činio smišljeno i s namjerom da podijeli hrvatski narod na podobne i nepodobne, kako se radilo i u Jugoslaviji. Sjetimo se Mesićevih obećanja o pronalaženju novca dijaspore, ništa nije ispunio. Vjerujem da posjedujem jednu od najvećih arhiva u kojoj je dokumentacija o novcu poslanom iz dijaspore, ali me nitko od hrvatskih institucija osim novinara u posljednjih deset godina nije pitao da im pokažem evidenciju. U knjizi ću opširnije o tome – najavljuje I. Vukić u razgovoru za Večernji list.


Tekst u cijelosti pročitajte ovdje..

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dijaspora, ISELJENICI, STJEPAN MESIĆ