A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nba-kosarka-igrica-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Igrači podnijeli kolektivnu tužbu protiv NBA | Politika+
Sport

LOCKOUT: Igrači podnijeli kolektivnu tužbu protiv NBA

Sve utakmice regularne sezone do 15. prosinca službeno su otkazane.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Košarkaši koji igraju u NBA su u utorak podnijeli kolektivnu tužbu protiv te lige zbog zlouporabe dominantnog položaja na temelju antimonopolnog zakona, dan nakon neuspjeha pregovora o okončanju lock-outa.

NBA je pak obavijestila klubove da su sve utakmice regularne sezone do 15. prosinca službeno otkazane.

Tom odlukom igrača ugašena je svaka nada da će regularna sezona početi u prosincu, a dovedena je u pitanje i cijela sezona.

Tužbu na saveznom sudu Kalifornije podnijela je skupina igrača među kojima su Carmelo Anthony, Chauncey Billups i Kevin Durant, u ime svih igrača, a još je jedna tužba podnesena u Minnesoti.

Igrači osuđuju lock-out kao prekid prava na rad i "ilegalni bojkot" te tvrde da takva situacija uzrokuje nepopravljivu štetu na njihovim ionako kratkim karijerama".

"NBA je cijelo vrijeme pregovora razgovarala u dobroj vjeri. Sezona 2011./2012. je u opasnosti", kazao je glavni povjerenik NBA David Stern.

U ponedjeljak su predstavnici igrača odbacili zadnji prijedlog novog kolektivnog ugovora, kojeg predlaže NBA. Lock-out je stupio na snagu 1. srpnja kada je istekao stari kolektivni ugovor. Tom odlukom igrača ugašena je svaka nada da će regularna sezona početi u prosincu, a dovedena je u pitanje i cijela sezona.

Sukob između igrača i poslodavaca kreće se oko dvije glavne točke: raspodjele četiri milijarde dolara godišnjih prihoda NBA i određivanja gornje granice klupske mase plaća (salary cap). U starom ugovoru igrači su dobivali 57 posto prihoda, što su poslodavci htjeli smanjiti 50 posto. NBA također namjerava nametnuti fiksnu gornju granicu za plaće i nazajamčene ugovore na kraći rok.

Ovo je drugi put u povijesti da je takav sukob onemogućio početak sezone. Sezona 1998./1999. je bila smanjena na 50 utakmica po ekipi i počela je tek u veljači 1999.

Lock-out znači da je tržište igrača blokirano, da igrači nisu plaćeni, ne mogu dolaziti u klupske prostorije i nemaju pravo na kontakt s vodstvom kluba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NBA, LOCK OUT, LOCKOUT, KOŠARKA