A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-racan-miroslav-tudjman-113.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

TUĐMAN I RAČAN PONOVNO U SABORU: Okršaj sinova u prvoj izbornoj jedinici | Politika+
Hrvatska

ANALIZA: TUĐMAN I RAČAN PONOVNO U SABORU: Okršaj sinova u prvoj izbornoj jedinici

MACAN: Angažman Tuđmana odličan je potez! PUHOVSKI: HDZ se angažmanom Tuđmana pokušava spasiti od teškog poraza.

Piše: Ivan Klarić

Izborna lista HDZ-a za nadolazeće parlamentarne izbore donijela je nekoliko iznenađenja. Ipak, ukoliko bi išli spominjati one najveće onda su to svakako Miroslav Tuđman koji se nalazi na drugom mjestu u 1. izbornoj jedinici, splitski gradonačelnik Željko Kerum koji se nalazi na cetvrtom mjestu u 9. izbornoj jedinici te izostanak Ivana Jarnjaka.

 

PUHOVSKI: Ovo je definitivno pokušaj vraćanja HDZ-a korijenima. Isto tako, angažmanom Tuđmana, HDZ se ne širi prema biračima političkog centra. Smatram da se na ovaj način HDZ želi spasiti od teškog poraza na izborima i da je Tuđman jedan od aduta s kojima ta stranka želi do minimalno 45 saborskih mandata.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je angažman Miroslava Tuđmana na izborima dokaz kako se HDZ vraća korijenima.


- Ovo je definitivno pokušaj vraćanja HDZ-a korijenima. Isto tako, angažmanom Tuđmana, HDZ se ne širi prema biračima političkog centra. Smatram da se na ovaj način HDZ želi spasiti od teškog poraza na izborima i da je Tuđman jedan od aduta s kojima ta stranka želi do minimalno 45 saborskih mandata, kaže Puhovski.

S Puhovskim se slaže i Davor Gjenero kaže da je angažman Tuđmana i Keruma vrlo jasna poruka HDZ-a svojim vjernim biračima.

- To je vrlo pokušaj zaštite desnog biračkog bloka. HDZ na ovaj način želi biračima poslati poruku, identičnu porukama koje je svojevremeno slao i Ivo Sanader, kako je promašeno glasati za bilo koju desnu stranku osim HDZ-a, ističe Gjenero i nadodaje.

- Angažman Miroslava Tuđmana je dokaz da se HDZ želi vrlo jasno pozvati na politički brand - Franje Tuđmana. Dakle, poruka koja se šalje glasi: jedino racionalno što birači mogu napraviti je da glasaju za HDZ, jasno ce Gjenero.

Stručnjak za politički marketing Krešimir Macan kaže da je angažman Miroslava Tuđmana odličan potez Jadranke Kosor.

 

PUHOVSKI: Ako taj angažman usporedimo s angažmanom Miroslava Tuđmana, onda moram priznati da je činjenica što se Račan mlađi nalazi na listi SDP meni jako neobična. Tuđman ima koliko toliko političkog iskustva dok to Račan nema. Dapače, široj javnosti on je politički anoniman.

- HDZ je to mogao napraviti i puno ranije kako bi mobilizarali svoje birače. Isto tako, mišljenja sam da je Kosor trebala razmisliti i o angažmanu nekih drugih intelektualaca koji su se zbog politike Ive Sanadera odmaknuli od HDZ-a. Tu recimo mislim na HRAST i Josipa Jurčevića kojeg bi rado vidio na listi HDZ-a, kaže nam Macan.


Prva izborna jedinica, slučajno ili ne, donijet će tako okršaj sinova Franje Tuđmana i Ivice Račana. I dok Miroslav Tuđman u izbornu utrku kreće s visokog drugog mjesta, Račan junior nalazi se na 11. mjestu, ali s vjerojatnošcu ulaska u Sabor. Puhovski kaže da mu nije do kraja jasan angažman Ivana Račana.

- Ako taj angažman usporedimo s angažmanom Miroslava Tuđmana, onda moram priznati da je činjenica što se Račan mlađi nalazi na listi SDP meni jako neobična. Tuđman ima koliko-toliko političkog iskustva dok to Račan nema. Dapače, široj javnosti on je politički anoniman, kaže Puhovski.

- Tuđman i Račan na listama u istoj izbornoj jedinici? Mislim da je to slučajnost. Zasigurno i HDZ i SDP s tim imaju neke kalkulacije, ali smatram da ni jedna strana od toga ne može značajno profitirati, ističe Gjenero.

No, očito obojica nisu upoznati s time da je Ivan Račan itekako važan član SDP-a, čije su sposobnosti u vođenju kampanja i odnosima s javnošću visoko cijenjene, uostalom, kao i u profesionalnim krugovima. To, dakako, otkriva i ono što je u svjetlu aktivnog političkog angažmana mana - sklonost djelovanju iz sjene. Ivan Račan ovime izlazi na svjetlo reflektora, a hoće li biti jedan od šutljivih ili glasnih zastupnika - naravno, pod uvjetom da prođe na izborima - bit će zanimljivo vidjeti.

Izostanak Ivana Jarnjaka s HDZ-ove liste mnoge je iznenadio, ali Puhovski, Gjenero i Macan to smatraju logičnim potezom HDZ-a i Jadranke Kosor.

- Pojavljivanje Ivana Jarnjaka na izbornoj listi HDZ-a bio bi previše riskantan potez s obzirom na istragu koja se provodi i nad Jarnjakom. Izostavljanje Jarnjaka s liste je jasna poruka biračima kako je HDZ nositelj borbe protiv korupcije u Hrvatskoj, kaže Puhovski.

- Apsolutno logičan potez s obzirom da je Jarnjak bio glavni tajnik HDZ-a u vrijeme Ive Sanadera, ali je i pod istragom USKOK-a nakon koje bi, ukoliko se dokažu navodi kako je i on znao za crne fondove, mogao i odgovarati, ističe Gjenero.

S njima se slaže Macan ističući da je Jarnjak pod istragom USKOK-a i da kao takav može štetiti stranci.

- Jadranka Kosor kao predsjednica HDZ-a mora se jasno distancirati od ljudi koji bi morali nešto znati o crnim fondovima HDZ-a. Ako je njegov izostanak uistinu dogovor Jarnjaka i HDZ-a onda je to dokaz kako je Ivan Jarnjak ispao pravi vojnik stranke, ističe Macan napominjujući da HDZ mora nastaviti s 'cišćenjem' stranke od onih koji bi mogli znati bilo što o postojanju crnih fondova.

Kada se radi o angažmanu splitskog gradonacelnika Željka Keruma, naši sugovornici imaju različito mišljenje.

- To je jasna poruka biračima centra i desnog centra kako ne trebaju glasati za ni jednu drugu stranku osim HDZ-a jer bi to značilo rasipanje glasova, smatra Gjenero.

S druge strane, Puhovski smatra da angažman Keruma neće donijeti neku veliku korist HDZ-u.

- No, dugoročno gledano, HDZ politički eliminira Željka Keruma. Isto tako, smatram da Kerum nije toliko popularan da za HDZ može biti neka ključna prevaga, smatra Puhovski.

Macan, koji je vodio njegovu kampanju, kaže pak da je Kerum više puta dosada dokazao kako je u tim političkim preslagivanjima vrlo iskusan.

- Željka Keruma ne smijete nikako podcjenjivati. On je više nego iskusan trgovac što je dokazao ovom suradnjom s HDZ-om. Siguran sam u njegov ulazak u sabor kao i u ulazak njegove sestre Nevenke koja će biti najugodnije iznenađenje jer će za saborskom govornicom zastupati radnike, a ne poslodavce i u tim će nastojanima biti čvrsta i nepopustljiva, naposljetku će Macan.