A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/noc-kazalista.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Noć kazališta: Poziv gledateljima da zavire ispred i iza pozornice | Politika+
Kultura

TEATAR : Noć kazališta: Poziv gledateljima da zavire ispred i iza pozornice

Hrvatski dio programa obuhvaća 70 institucija, 119 predstava i četrdesetak popratnih programa te 27 gradova.

FOTO: arhiva
Piše: PolitikaPlus

Noć kazališta, manifestacija putem koje se kroz različite programe publici nastoji približiti svijet kazališta, a koja je počela kao projekt Dječjeg kazališta Dubrava, održat će se u subotu, 19. studenoga u sedam zemalja, Austriji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

 

Hoće li se ulaznice za predstave u Noći kazališta naplaćivati po manjoj ili uobičajenoj cijeni, ili će ulaz biti besplatan ovisi o svakom pojedinom kazalištu.

 Hrvatski dio programa obuhvaća 70 institucija, 119 predstava i četrdesetak popratnih programa te 27 gradova, od Belog Manastira i Dubrovnika do Pule, Sinja i Zagreba. Osim predstava, tijekom te noći organizirat će se obilasci kazališta, razgovori s glumcima, degustacije, izložbe i koncerti.

 

 

Ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture Srećko Šestan podsjetio je kako je publika od samih početaka prije četiri godine dobro prihvatila taj 'izvorno hrvatski brend', pa se manifestacija, uz potporu Ministarstva, uskoro nakon prvog izdanja proširila na ostale gradove u Hrvatskoj i izvan nje.

 

 

Šestan je ustvrdio kako je sada povoljno vrijeme za kazališta, a što, istaknuo je, potvrđuju i statistički podaci prema kojima svake godine imaju sve više posjetitelja, a bilježi se i više od 52 posto domaćih autora na hrvatskim kazališnim repertoarima.

 

 

Hoće li se ulaznice za predstave u Noći kazališta naplaćivati po manjoj ili uobičajenoj cijeni, ili će ulaz biti besplatan ovisi o svakom pojedinom kazalištu, a koordinator te manifestacije Leo Vukelić kao jedan od boljih modela ističe austrijski "plati ako želiš", po kojemu posjetitelji plaćaju onoliko koliko misle da svaka odgledana predstava vrijedi.

 

U austrijskoj Noći kazališta sudjelovat će 46 kazališnih produkcija u šest gradova, u BiH će biti četrdesetak predstava u 18 gradova, u Slovačkoj njih gotovo šezdeset u devet gradova, u Sloveniji desetak u pet gradova, a u Srbiji i Crnoj Gori program još nije dovršen.

 

Detaljan program, koji će se redovito ažurirati, nalazi se na straniciwww.noc-kazalista.com.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministrastvi kulture, teatar, noć kazališta