A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/interliber%202011.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Interliber posjetilo oko sto tisuća posjetitelja! | Politika+
Zagreb

SAJAM KNJIGA: Interliber posjetilo oko sto tisuća posjetitelja!

Nikad duže i nikad bolje, tako bi se moglo najkraće okarakterizirati ovogodišnji Interliber.

Piše: PolitikaPlus

 

U šest dana trajanja sajmova, što je najduže do sada, bar što se Interlibera tiče,  sudjelovalo je 796 izlagača iz 23 zemlje svijeta. Registriran je dolazak oko 700 autobusa iz svih krajeva RH s učenicima osnovnih i srednjih škola i procjenjuje se da je Interliber posjetilo oko 100.000 posjetitelja

Na Zagrebačkom velesajmu jučer je zatvorena grupa sajmova: 34. međunarodni sajam knjiga i učila - Interliber,  Sajam glazbe, plesa i multimedije, te informacijskih tehnologija Info restart, Inova 2011., Zimski Show i Educa. hr.Nikad duže i nikad bolje, tako bi se moglo najkraće okarakterizirati ovogodišnji Interliber. U šest dana trajanja sajmova, što je najduže do sada, bar što se Interlibera tiče,  sudjelovalo je 796 izlagača iz 23 zemlje svijeta. Registriran je dolazak oko 700 autobusa iz svih krajeva RH s učenicima osnovnih i srednjih škola i procjenjuje se da je Interliber posjetilo oko 100.000 posjetitelja, među kojima su bili predsjednik Republike Hrvatske dr.
Ivo Josipović i predsjednik Sabora RH Luka Bebić.

 

Održano je nekoliko Okruglih stolova među ostalima  i tradicionalni - Hrvatske udruge školskih knjižničara. Na središnjoj sajamskoj pozornici i na izložbenim mjestima izlagača predstavljeno je oko 150 novih naslova, održane su brojne prezentacije, radionice te  razgovori s brojnim autorima od kojih se posebno mogu izdvojiti planetarno poznati Rita Monaldi i Francesco Sorti (Tajne konklave).

Interliber, nakladnik V.B.Z tradicionalno koristi za dodjelu Nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine, koju je dobila Ankica Tomić, a Ante Tomić nagrađen je "Kočićevim perom" Kočićeve zadužbine, iz Banja Luke - Beograda, za roman "Punoglavci", a posjetitelji su i glasovali  za nagradu "Ovca u kutiji" koja se dodjeljuje kao valorizacija slikovnice  vrijednog književno-likovnog djela...


Unatoč krizi u kojoj se izdavaštvo nalazi cijene  ponuđenih naslova doista su bile pristupačne, a za neke naslove plaćalo se i do 90 posto manje nego u knjižarama i redovnoj prodaji. Uspjeh ovogodišnjeg Interliber očitava se i u najavi da će gotovo svi nakladnici nastupiti i na jubilarnom 35. Interliberu slijedeće godine. Istovremeno s Interliberom održan je i 36 hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem - Inova 2011. Bila je to trenutno najveća izložba inovacija u Europi i među prve tri u svijetu. Izloženo je bilo 419 inovacija  od 344 inovatora iz 23 zemlje svijeta. Posebnu pozornosti posjetitelja izazvale se inovacije iz domene turizma, energetike i izlošci dalekoistočnih inovacijskih velesila.


Po prvi puta održan je Zimski Show, priredba namijenjena prezentaciji proizvoda i usluga za zimske sportove, putničkim agencijama  s ponudom zimskih turističkih destinacija...U stručnom dijelu nazvanom "Igloo" predstavljene su najvažnije akcije Hrvatskog skijaškog saveza,  obrađene teme o ozljedama i prevencijama, predstavljena hrvatska skijališta... Posljednja dva dana sajma organiziran je svojevrstan "Buvljak". Posjetitelju su mogli prodavati i kupovati svoje rabljene rekvizite i opremu. Sajam je u potpunosti opravdao očekivanja  izlagača i posjetitelja pa očekujemo sljedeće godine još bolji i bogatiji sajam.


Sajam glazbe, plesa i multimedije ove godine bio je obogaćen sajmom informacijskih tehnologija  - Inforestart. Preko 80 izlagača iz dvadesetak zemalja predstavilo je svoju ponudu. Održano je preko 60 prezentacija  i okruglih stolova na teme IT u funkciji transparentnosti javne uprave,  IT u obrani demokracije i ljudskih prava ,,Da li je vaše  osobno  računalo - vaš  telefon“, a  svakodnevno  su  se  održavale prezentacije overclocking računala i natjecanja u PC igrama.


Tijekom sajma predstavljeni su i mladi olimpijci Hrvatskog saveza informatičara. Inače, pokrovitelj sajma bio je predsjednik RH  dr. Ivo Josipović. Najuspješnijim izlagačima na spomenutoj grupi sajmova dodijeljena su i tradicionalna priznanja Zagrebačkog velesajma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sajam knjiga, zatvorenje sajma