Hrvatska

HDZ: Gredelj: Ne zastupam kriminalnu organizaciju nego stranku koja je zemlju izvukla iz blata!

'Otvorit ću oči narodu.'

Piše: PolitikaPlus

Nevenku Jurak, vlasnicu poduzeća Fimi media, preko kojeg je, kako se sumnja, izvlačen novac za crne fondove HDZ-a jutros u 8.45 sati u pratnji svojih odvjetnika Ive Farčića i Krešimira Vilajtovića ušla je u USKOK gdje bi trebala biti dodatno ispitana nakon USKOK-ova proširenja istrage u slučaju Fimi media.

 

Nevenka Jurak se na ispitivanju zadržala oko 45 minuta, a po izlasku je njezin odvjetnik Ivo Farčić kazao:– Dali smo iskaz u odnosu na proširenje istrage u ovom predmetu. Vjerujem da je naša funkcija u ovom predmetu time gotova. Činjenično i okolnosno iskazivali smo i odgovorili na sva pitanja.

 

Predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan i odvjetnik te stranke Vladimir Gredelj došli su nešto prije 13 sati na ispitivanje u USKOK koji je protiv HDZ-a pokrenuo istragu zbog crnih fondova.

 

Sesvečan je na novinarski upit je li spreman za ispitivanje odgovorio potvrdno i ušao u sjedište USKOK-a, a odvjetnik prve stranke osumnjičene za korupciju kazao je kako očekuje da će ispitivanje trajati kratko nakon čega će dati izjavu.

 

Istražitelji su ih ispitivali nešto više od pola sata. Nakon što je izašao rekao je kako je sve bilo korektno. Vladimir Gredelj je pak rekao kako on nije zastupnik kriminalne organizacije nego je zastupnik stranke koja je zemlju 'izvukla iz blata'. Rekao je i kako nije HDZ osumnjičen nego samo stranačko vodstvo koje je bilo na čelu stranke u inkriminiranom razdoblju odnosno od oko 2003. do 2008. godine.

 

- Svi koji su očekivali predstavnika zločinačke organizacije, morat ću vas razočarati, ne smijem otkrivati tajne iz istrage.  Što se tiče drugih stvari, sve se događalo iza zatvorenih vrata, a ja nisam novinar vi jedini znate više o tome. Gospodin Sesvečan je predstavnik HDZ-a, stranke koja je izvukla Hrvatsku iz blata. Što se tiče samog postupka ovo nije suđenje stranci, čak ni HDZ-u, ovo je suđenje načinu vođenja političke stranke u periodu od 2003. do 2. srpnja 2009 (dan kad je Sanader odstupio op.a.), rekao je Gredelj.

 

- Odbacujem sumnje da bi HDZ imao bilo kakve koristi od počinjenja kaznenih djela pojedinaca protiv kojih se vode određeni postupci., dodao je.

 

- Štoviše, vidi se da HDZ od toga samo trpi štetu, kaže odvjetnik vladajuće stranke.

 

- To su teze onih koji žele po svaku cijenu uvući u blato gospođu Jadranku Kosor, predsjednicu HDZ-a, diskreditirati je i na taj način se obračunati sa strankom koju ona vodi, smatra Gredelj.

 

- Ako me pitate kakva je moja strategija, moja je strategija da otvorim oči hrvatskom narodu, zaključio je Gredelj i ponovio da će uskoro održati press konfrerenciju.

 

Iz HDZ-a proteklih dana nisu željeli otkriti strategiju kojom će se braniti od USKOK-ovih sumnji.


Predstavnik HDZ-a u sjedište USKOK-a je došao s odvjetnikom jer se ta stranka, uz 19 fizičkih osoba, u slučaju Fimi medija osumnjičena kao pravna osoba. Tužiteljstvo, naime, sumnja da se dio novca izvučen iz ministarstava i državnih tvrtki slio u HDZ-ovu crnu blagajnu iz koje su se financirale izborne kampanje i troškovi nekih stranačkih dužnosnika.

Pod istragom su odgovorne osobe HDZ-a, bivši predsjednik Ivo Sanader, rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, a posljednjim je proširenjem istraga obuhvatila i bivšeg glavnog tajnika Ivana Jarnjaka te bivšeg glasnogovornika Ratka Mačeka.

Iskaz uskokovim istražiteljima jutros je dana Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, a neslužbene najave da bi se nakon nje trebala pojaviti i Branka Pavošević nisu se obistinile.

Jarnjak i Maček zbog toga su u srijedu satima ispitivani u USKOK-u, a HDZ-u je blokirana imovina, kako bi se država mogla namiriti u slučaju da im se pravomoćnom presudom dokaže krivnja.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi mediji navode kako je HDZ pod istragom zbog sumnje da se u tu stranku, koja posljednjih osam godina predvodi vladajuću koaliciju, nezakonito slilo oko 30 milijuna kuna od kojih su se navodno financirale HDZ-ove predizborne kampanje i predsjednička kampanja sadašnje premijerke Jadranke Kosor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAMIR SESVEČAN, VLADIMIR GREDELJ, CRNI FONDOVI, HDZ, NEVENKA JURAK