A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/drago-rubala-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rubala i troje osumnjičenih u aferi lažnih mirovina ostaju u zatvoru | Politika+
Hrvatska

ODLUKA SUCA: Rubala i troje osumnjičenih u aferi lažnih mirovina ostaju u zatvoru

Sudac Zoran Luburić četvero osumnjičenih zadržao je na prijedlog USKOK-a u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a Rubalu i zbog opasnosti od bijega jer je utvrđeno da ima stan u Bratislavi, u Slovačkoj.

FOTO: Drago Rubala
Piše: PolitikaPlus/Hina

Liječnici osumnjičeni za prijevare s invalidskim mirovinama Drago Rubala, Ivan Ostoić i njegova supruga Dubravka Margeta-Ostoić te administratorica Dragica Čvorig, koja je navodno pomagala u prijevarama, ostat će u istražnom zatvoru još dva mjeseca, odlučio je danas sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda.

Kao i prije mjesec dana, sudac Zoran Luburić četvero osumnjičenih zadržao je na prijedlog USKOK-a u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, a Rubalu i zbog opasnosti od bijega jer je utvrđeno da ima stan u Bratislavi, u Slovačkoj.

USKOK liječnika i ovlaštenoga vještaka varaždinske područne službe Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Ivana Ostoića (65) te liječnika i bivšeg načelnika Odjela medicinskog vještačenja HZMO-a Dragu Rubalu (63), javnosti poznatijeg kao voditelja emisije "Rubala show" na zagrebačkoj televiziji Z1, sumnjiči se da su organizirali skupinu koja je od kraja prošle godine do početka listopada ove godine u Varaždinu i Zagrebu za svote od 2000 do 5000 eura "sređivala" invalidske mirovine.

Ostoićevu suprugu, također liječnicu, tereti se da je pronalazila zainteresirane za invalidske mirovine i upućivala ih na liječničke preglede, a Dragicu Čvorig sumnjiči se da je kao glavna administratorica stručnoga povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje pomagala u nezakonitom odobravanju invalidskih mirovina.

U toj antikorupcijskoj istrazi osumnjičene su 34 osobe, od kojih je osam, po tvrdnjama USKOK-a, činilo korumpiranu skupinu, a ostali su uglavnom građani koji su za svote od 2000 do 5000 eura kupovali lažne invalidske mirovine.

Osumnjičene se tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, primanje i davanje mita, zloporabe položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te pomaganje u primanju mita i protuzakonito posredovanje.

USKOK nije naveo koliko je novca korumpirana skupina "zaradila" na nezakonit način.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pritvor, mirovine, drago rubala, zatvor