A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/daniel-srb-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Daniel Srb: HSP će zatražiti izmjenu Zakona o kaznenom postupku | Politika+
Hrvatska

PROTIV: Daniel Srb: HSP će zatražiti izmjenu Zakona o kaznenom postupku

'Tražiti ćemo izmjenu Zakona o kaznenom postupku i Zakona o ovrhovoditeljima jer nisu u skladu s Ustavom i ne omogućuju jednakopravnost građana.'

FOTO: Daniel Srb
Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska stranka prava (HSP) zatražit će, bude li zastupljena u u novom sazivu Hrvatskog sabora, izmjenu Zakona o kaznenom postupku i Zakona o ovrhovoditeljima jer nisu u skladu s Ustavom i ne omogućuju jednakopravnost građana, istaknuo je danas na konferenciji za novinare njezin predsjednik Daniel Srb.

Po njegovim riječima cijeli je sustav vrijednosti izokrenut jer su zbog neučinkovite državne administracije i političke elite ogrezle u kriminal Državnom odvjetništvu dane neprimjereno velike ovlasti. Postali smo državnodvjetnička država, smatra Srb dodavši da DORH "drži u šaci" najjaču stranku kako bi osnažio svoj položaj do neprimjerene razine. Želimo državu pravde za sve, ali postojeći sustav to ne omogućuje, istaknuo je Srb.

Odvjetnik Petar Šale drži da je onemogućena kvalitetna obrana osumnjičenika ili okrivljenika, jer su oni dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na DORH kojem je omogućeno u tajnosti provoditi istragu. Iako je odvjetnicima omogućeno vođenje istražnih radnji, oni za to nemaju instrumenata, rekao je Šale, ustvrdivši da se radi o inkvizitorskom kaznenom postupku koji je bio napušten čak i u bivšoj Jugoslaviji.

Što se tiče javnih ovrhovoditelja i njihovih iznimnih ovlasti, Srb je upozorio da također imaju ovlasti koje ne bi smjeli imati. U tom smislu odvjetnik Petar Šale kazao je kako se ovrhovoditeljima uz asistenciju politike i sudski nalog omogućuje ulazak i osobni pretres ovršenika što je u nadležnosti u kaznenog, a ne građanskog prava.

Glavni tajnik HSP-a Vlado Jukić izvjestio je da bilježe povećan broj novih učlanjenja u HSP, pa i iz drugih stranaka, napominjući da je u stranku od početka godine učlanjeno 5375 novih članova, pri čemu i više od stotinu dnevno. To je povećanje za više od 300 posto u odnosu na 2008. i 2009. godinu, kazao je Jukić. Iz HSP-a je u ovoj godini istupilo 317 članova, što je, kako je rekao, daleko manje od podataka koji su se pojavljivali u medijima.

Novinarima je podijeljeno i bezuvjetno mišljenje Državne revizije koje pokazuje da u poslovanju HSP-a nisu utvrđene nepravilnosti i propusti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hsp, vlado jukić, zakon o kaznenom postupku, daniel srb, petar šale